095 - Goffe Jensma wint Mallinckrodtprijs 2005

05 september 2005

Voor het eerst heeft de theologische faculteit van de RUG de Professor Willem Mallinckrodtprijs toegekend aan een niet-theoloog. Historicus en godsdienstwetenschapper Goffe Jensma krijgt deze prijs voor de beste theologische dissertatie voor zijn proefschrift De gemaskerde god. Hij ontvangt hem tijdens de opening van het academische jaar op maandag 5 september 2005 uit handen van Rector Magnificus prof.dr. Frans Zwarts.

Goffe Jensma promoveerde op 6 december 2004 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift De gemaskerde god. François Haverschmidt en het Oera Linda-boek. Het Oera Linda-boek, dat in 1867 opdook bij een timmerbaas in Den Helder, verhaalt over een vierduizend jaar oude, schitterende Friese cultuur. Over de echtheid, het karakter en de mogelijke auteur van het boek zijn de meningen verdeeld. Na uitgebreid literair-historisch onderzoek kwam Jensma tot twee vérstrekkende conclusies. Het Oera Linda-boek moet allereerst geïnterpreteerd worden als een godsdienstig geschrift, zowel in intentie als in de ontvangst. En: François Haverschmidt was de geestelijk vader. Het was zijn bedoeling om zijn orthodoxe tijdgenoten te laten zien dat ze de christelijke bijbel niet letterlijk moesten nemen.

De Mallinckrodtprijs werd ingesteld in 1925 door de familie van wijlen prof.dr. Willem Mallinckrodt, die van 1902 tot 1915 als kerkelijk hoogleraar verbonden was aan de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs wordt eens in de tien jaar toegekend aan de meest oorspronkelijke theologische dissertatie, die aan een openbare Nederlandse universiteit verdedigd is. De beoordeling vindt plaats door de hoogleraren verbonden aan de faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap te Groningen.

Noot voor de pers:

Meer informatie: