Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

094 - Rijksuniversiteit Groningen ontvangt Koningin en premier bij jubileumcongres

01 september 2005

Op donderdag 29 september zal HM Koningin Beatrix aanwezig zijn bij de opening van het tweedaagse Jubileumcongres dat ter gelegenheid van haar 25-jarig ambtsjubileum in Groningen wordt gehouden. Ook minister-president Balkenende zal de bijeenkomst bijwonen.

Het congres wordt in opdracht van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum georganiseerd door de vereniging van universiteiten (VSNU), waarbij de Rijksuniversiteit Groningen optreedt als gastorganisatie. De bijeenkomst staat onder leiding van de Groningse hoogleraar staatsrecht prof. mr. D.J. Elzinga. Het thema van het congres is: De Nederlandse constitutionele monarchie in een veranderend Europa. Sprekers zijn onder meer de hoogleraren prof. dr. P. Schnabel, prof. dr. H. te Velde, prof. mr. E.M.H. Hirsch Ballin, prof. mr. D. W. J. M. Pessers, prof. dr. H.W. von der Dunk en prof.mr. J. Saleh, en de vice-president van de Raad van State mr. H.D. Tjeenk Willink. Het congres wordt geopend door mr. E. d’Hondt, voorzitter van de VSNU. Als referent treden onder meer op oud-commissaris der koningin prof. Vonhoff, mw. mr. S. Camelia-Römer, oud-premier van de Nederlandse Antillen en mw. L.A. George-Wout, oud-minister van de Nederlandse Antillen. De heer Paul Rosenmöller is een van de moderatoren van de deelsessies tijdens het congres.

Het programma

In de 25 jaar dat koningin Beatrix staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden is, zijn Nederland en Europa ingrijpend veranderd. Tijdens het congres wordt gedebatteerd over de toekomst van de Nederlandse constitutionele monarchie, gezien de grote politieke, sociale en culturele veranderingen, zoals individualisering, immigratie en ontkerkelijking, die zich zowel binnen Nederland als in Europa aftekenen.

Daarnaast wordt ruime aandacht besteed aan de verhoudingen tussen Nederland en de overzeese delen van het Koninkrijk: Aruba en de Nederlandse Antillen.

Locatie en genodigden

Het congres wordt gehouden op donderdag 29 en vrijdag 30 september in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De opening vindt echter plaats in de Martinikerk op donderdag 29 om 11 uur in aanwezigheid van koningin Beatrix.

De circa 250 deelnemers zijn afkomstig uit onder andere de organiserende universiteiten, de universiteiten van Aruba en de Nederlandse Antillen, Eerste en Tweede Kamer, ministeries en politieke partijen.


Noot voor de pers

Meer informatie:

- Over het congres: Rijksuniversiteit Groningen, Afdeling Interne en Externe Betrekkingen, drs. P. Bouma/mw. drs. E. Jonker,tel. (050) 363 5447.

- Over het bezoek van HM Koningin Beatrix : Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit, tel. (070) 356 4142

- Over het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum:mw. drs M.J. Alting von Geusau, tel. 06-27020681 of www.25jaarkoninginbeatrix.nl

Accreditatie in verband met bezoek koningin Beatrix

- Voor vertegenwoordigers van de schrijvende pers: Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Interne en Externe Betrekkingen, vpr@rug.nl , tel. (050) 363 5445.

- Voor overige persvertegenwoordigers: uiterlijk donderdag 21 september, 16.00 uur via Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit, tel. (070) 356 4142, projectbureaup&p@minaz.nl , met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...