Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

094 - Rijksuniversiteit Groningen ontvangt Koningin en premier bij jubileumcongres

01 september 2005

Op donderdag 29 september zal HM Koningin Beatrix aanwezig zijn bij de opening van het tweedaagse Jubileumcongres dat ter gelegenheid van haar 25-jarig ambtsjubileum in Groningen wordt gehouden. Ook minister-president Balkenende zal de bijeenkomst bijwonen.

Het congres wordt in opdracht van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum georganiseerd door de vereniging van universiteiten (VSNU), waarbij de Rijksuniversiteit Groningen optreedt als gastorganisatie. De bijeenkomst staat onder leiding van de Groningse hoogleraar staatsrecht prof. mr. D.J. Elzinga. Het thema van het congres is: De Nederlandse constitutionele monarchie in een veranderend Europa. Sprekers zijn onder meer de hoogleraren prof. dr. P. Schnabel, prof. dr. H. te Velde, prof. mr. E.M.H. Hirsch Ballin, prof. mr. D. W. J. M. Pessers, prof. dr. H.W. von der Dunk en prof.mr. J. Saleh, en de vice-president van de Raad van State mr. H.D. Tjeenk Willink. Het congres wordt geopend door mr. E. d’Hondt, voorzitter van de VSNU. Als referent treden onder meer op oud-commissaris der koningin prof. Vonhoff, mw. mr. S. Camelia-Römer, oud-premier van de Nederlandse Antillen en mw. L.A. George-Wout, oud-minister van de Nederlandse Antillen. De heer Paul Rosenmöller is een van de moderatoren van de deelsessies tijdens het congres.

Het programma

In de 25 jaar dat koningin Beatrix staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden is, zijn Nederland en Europa ingrijpend veranderd. Tijdens het congres wordt gedebatteerd over de toekomst van de Nederlandse constitutionele monarchie, gezien de grote politieke, sociale en culturele veranderingen, zoals individualisering, immigratie en ontkerkelijking, die zich zowel binnen Nederland als in Europa aftekenen.

Daarnaast wordt ruime aandacht besteed aan de verhoudingen tussen Nederland en de overzeese delen van het Koninkrijk: Aruba en de Nederlandse Antillen.

Locatie en genodigden

Het congres wordt gehouden op donderdag 29 en vrijdag 30 september in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De opening vindt echter plaats in de Martinikerk op donderdag 29 om 11 uur in aanwezigheid van koningin Beatrix.

De circa 250 deelnemers zijn afkomstig uit onder andere de organiserende universiteiten, de universiteiten van Aruba en de Nederlandse Antillen, Eerste en Tweede Kamer, ministeries en politieke partijen.


Noot voor de pers

Meer informatie:

- Over het congres: Rijksuniversiteit Groningen, Afdeling Interne en Externe Betrekkingen, drs. P. Bouma/mw. drs. E. Jonker,tel. (050) 363 5447.

- Over het bezoek van HM Koningin Beatrix : Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit, tel. (070) 356 4142

- Over het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum:mw. drs M.J. Alting von Geusau, tel. 06-27020681 of www.25jaarkoninginbeatrix.nl

Accreditatie in verband met bezoek koningin Beatrix

- Voor vertegenwoordigers van de schrijvende pers: Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Interne en Externe Betrekkingen, vpr@rug.nl , tel. (050) 363 5445.

- Voor overige persvertegenwoordigers: uiterlijk donderdag 21 september, 16.00 uur via Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit, tel. (070) 356 4142, projectbureaup&p@minaz.nl , met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....