Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

089 - Nieuw apparaat voorspelt hart- en vaatziekten bij diabetici

Lichtgevendheid huid maat voor versuikerde eiwitten
23 augustus 2005

Een nieuw ontwikkeld apparaat kan op een snelle manier van buiten af bepalen of een patiënt een hoge mate van versuikerde eiwitten in zijn lichaam heeft. Versuikerde eiwitten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, vooral bij patiënten met suikerziekte of nierziektes. Door de lichtgevendheid van de huid te meten kan de mate van aanwezigheid van versuikerde eiwitten aangetoond worden. Tot nu toe was dit niet mogelijk zonder huidbiopten van patiënten te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Robbert Meerwaldt van de vakgroep Vasculaire Ziekten en Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Meerwaldt promoveert op 7 september 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het apparaat, een autofluorescentie meter (AGE reader), meet de hoeveelheid licht die de huid uitstraalt. Een patiënt hoeft slechts enkele seconden zijn arm op het apparaat te leggen en de mate van lichtgevendheid is al bepaald. Uit het onderzoek blijkt dat deze lichtgevendheid de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het lichaam aangeeft. ‘Het blijkt dat de versuikerde eiwitten zelf licht uitzenden. Die kunnen we nu op een heel patiëntvriendelijke manier meten. Het nemen van bijvoorbeeld huidbiopten om deze waarden te bepalen is dus niet nodig’, concludeert Meerwaldt.

Vroege indicatie

De aanwezigheid van versuikerde eiwitten in het menselijk lichaam kan het ontstaan van hart- en vaatziekten en van nierziektes voorspellen. De stapeling van de versuikerde eiwitten leidt verder tot een versnelde aderverkalking, lekkende bloedvaten, hoge bloeddruk en zenuwstoornissen. De lichtgevendheid van de huid bleek het ontstaan van deze problemen en de kans om hieraan te overlijden te voorspellen. Door al in een vroeg stadium de indicatoren aan te tonen kan het ontstaan van de ziektes voorkomen worden, of kan het aantal complicaties kleiner worden of in ernst afnemen.

Op de autofluorescentie meter is inmiddels een patent verstrekt. Het bedrijf Diagnoptics BV brengt de AGE reader op de markt.

Curriciculum vitae

Drs. R. Meerwaldt(Rotterdam, 1974), deed zijn onderzoek bij de afdelingen Interne Geneeskunde en Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen en bij de afdeling Chemistry Biochemistry University South Carlina (USA). Meerwaldt promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof. dr. R.O.B. Gans en prof. dr. J.W. Baynes. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Skin Autofluorescence and Advanced Glycation Endproducts.

Noot voor de pers

Meer informatie: Joost Wessels, bureau Voorlichting Universitair Medisch Centrum Groningen, tel.: (050) 361 4464/2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 13 juni 2019

  Zito Ysenbaert winnaar Gerrit Krolprijs 2019

  Zito Ysenbaert is de eerste winnaar van de Gerrit Krolprijs, de essaywedstrijd van de RUG.

 • 13 juni 2019

  Eredoctoraten en rectoraatsoverdracht

  Vrijdag 14 juni ontvingen prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom beide een eredoctoraat van de RUG. Deze academische plechtigheid is onderdeel van het 81e lustrum dat plaatsvindt van 5 t/m 15 juni 2019. Tijdens deze bijeenkomst droeg prof. dr...

 • 13 juni 2019

  61 miljoen euro voor maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken

  Ruim 200 onderzoekers kunnen met hun teams aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Het onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met publieke en private maatschappelijke...