Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

089 - Nieuw apparaat voorspelt hart- en vaatziekten bij diabetici

Lichtgevendheid huid maat voor versuikerde eiwitten
23 augustus 2005

Een nieuw ontwikkeld apparaat kan op een snelle manier van buiten af bepalen of een patiënt een hoge mate van versuikerde eiwitten in zijn lichaam heeft. Versuikerde eiwitten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, vooral bij patiënten met suikerziekte of nierziektes. Door de lichtgevendheid van de huid te meten kan de mate van aanwezigheid van versuikerde eiwitten aangetoond worden. Tot nu toe was dit niet mogelijk zonder huidbiopten van patiënten te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Robbert Meerwaldt van de vakgroep Vasculaire Ziekten en Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Meerwaldt promoveert op 7 september 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het apparaat, een autofluorescentie meter (AGE reader), meet de hoeveelheid licht die de huid uitstraalt. Een patiënt hoeft slechts enkele seconden zijn arm op het apparaat te leggen en de mate van lichtgevendheid is al bepaald. Uit het onderzoek blijkt dat deze lichtgevendheid de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het lichaam aangeeft. ‘Het blijkt dat de versuikerde eiwitten zelf licht uitzenden. Die kunnen we nu op een heel patiëntvriendelijke manier meten. Het nemen van bijvoorbeeld huidbiopten om deze waarden te bepalen is dus niet nodig’, concludeert Meerwaldt.

Vroege indicatie

De aanwezigheid van versuikerde eiwitten in het menselijk lichaam kan het ontstaan van hart- en vaatziekten en van nierziektes voorspellen. De stapeling van de versuikerde eiwitten leidt verder tot een versnelde aderverkalking, lekkende bloedvaten, hoge bloeddruk en zenuwstoornissen. De lichtgevendheid van de huid bleek het ontstaan van deze problemen en de kans om hieraan te overlijden te voorspellen. Door al in een vroeg stadium de indicatoren aan te tonen kan het ontstaan van de ziektes voorkomen worden, of kan het aantal complicaties kleiner worden of in ernst afnemen.

Op de autofluorescentie meter is inmiddels een patent verstrekt. Het bedrijf Diagnoptics BV brengt de AGE reader op de markt.

Curriciculum vitae

Drs. R. Meerwaldt(Rotterdam, 1974), deed zijn onderzoek bij de afdelingen Interne Geneeskunde en Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen en bij de afdeling Chemistry Biochemistry University South Carlina (USA). Meerwaldt promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof. dr. R.O.B. Gans en prof. dr. J.W. Baynes. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Skin Autofluorescence and Advanced Glycation Endproducts.

Noot voor de pers

Meer informatie: Joost Wessels, bureau Voorlichting Universitair Medisch Centrum Groningen, tel.: (050) 361 4464/2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...