Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

085 - Deens ereprofessoraat voor bioloog Strubbe

14 juli 2005

De medische faculteit van de Universiteit van Zuid-Denemarken heeft dr. J.H. Strubbe de titel van ‘Honorary Professor’ verleend. Voor de bioloog kwam dit als een verrassing. In een brief van de rector van de Syddansk Universitet werd hem de benoeming tot Honorary Professor aangeboden. Nadat Strubbe dit professoraat had geaccepteerd, ging zijn officiële aanstelling bij het Biomedisch Laboratorium te Odense per 1 juni 2005 in. Strubbes titel geldt het onderzoeksgebied ‘experimentele diermodellen van metabolische ziektes’.

De Universiteit van Zuid-Denemarken is, net als de Rijksuniversiteit Groningen, een internationaal georiënteerde universiteit met regionale wortels. Er werken 1100 onderzoekers, en er studeren 15.000 studenten. De universiteit heeft locaties in verschillende steden, waaronder Odense, waar de medische faculteit zetelt. Met name de onderzoeksgroepen biomedica, neurobiologie en immunologie staan goed aangeschreven.

Curriculum vitae

Jan H. Strubbe (Zutphen, 1946) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1975 aan de RUG op een onderzoek naar de glucostatische regulering van voedselinname en lichaamsgewicht. Bij zijn huidige werkgroep Neuroendocrinologie aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen is zijn onderzoek gericht op de regulering van voedselinname, lichaamsgewicht en energiemetabolisme. Dit fundamentele onderzoek heeft tevens als doelstelling om meer inzicht te krijgen in de aan voedselinname gerelateerde problemen bij de mens, zoals de sterk toenemende vetzucht en diabetes. Wat dit laatste onderzoeksveld betreft, werd zijn onderzoek in 1987 gehonoreerd met de Gerritzen-prijs, de nationale prijs voor onderzoek naar diabetes. De laatste 20 jaar heeft hij bij het Diabetes Fonds Nederland functies vervuld in het bestuur en de wetenschappelijke adviesraad.

Noot voor de pers

Informatie:

- prof.dr. J.H.Strubbe, tel. (050) 363 2343/2340, e-mail: j.h.strubbe@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.