Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

085 - Deens ereprofessoraat voor bioloog Strubbe

14 juli 2005

De medische faculteit van de Universiteit van Zuid-Denemarken heeft dr. J.H. Strubbe de titel van ‘Honorary Professor’ verleend. Voor de bioloog kwam dit als een verrassing. In een brief van de rector van de Syddansk Universitet werd hem de benoeming tot Honorary Professor aangeboden. Nadat Strubbe dit professoraat had geaccepteerd, ging zijn officiële aanstelling bij het Biomedisch Laboratorium te Odense per 1 juni 2005 in. Strubbes titel geldt het onderzoeksgebied ‘experimentele diermodellen van metabolische ziektes’.

De Universiteit van Zuid-Denemarken is, net als de Rijksuniversiteit Groningen, een internationaal georiënteerde universiteit met regionale wortels. Er werken 1100 onderzoekers, en er studeren 15.000 studenten. De universiteit heeft locaties in verschillende steden, waaronder Odense, waar de medische faculteit zetelt. Met name de onderzoeksgroepen biomedica, neurobiologie en immunologie staan goed aangeschreven.

Curriculum vitae

Jan H. Strubbe (Zutphen, 1946) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1975 aan de RUG op een onderzoek naar de glucostatische regulering van voedselinname en lichaamsgewicht. Bij zijn huidige werkgroep Neuroendocrinologie aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen is zijn onderzoek gericht op de regulering van voedselinname, lichaamsgewicht en energiemetabolisme. Dit fundamentele onderzoek heeft tevens als doelstelling om meer inzicht te krijgen in de aan voedselinname gerelateerde problemen bij de mens, zoals de sterk toenemende vetzucht en diabetes. Wat dit laatste onderzoeksveld betreft, werd zijn onderzoek in 1987 gehonoreerd met de Gerritzen-prijs, de nationale prijs voor onderzoek naar diabetes. De laatste 20 jaar heeft hij bij het Diabetes Fonds Nederland functies vervuld in het bestuur en de wetenschappelijke adviesraad.

Noot voor de pers

Informatie:

- prof.dr. J.H.Strubbe, tel. (050) 363 2343/2340, e-mail: j.h.strubbe@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 24 april 2018

  Surfen door de natuurkunde

  Niemand heeft Einstein nog op een fout kunnen betrappen, verandering van omgeving levert nieuwe ideeën op en het is onwaarschijnlijk dat er ooit een Theorie van Alles komt. En dat is maar goed ook, want het zou saai zijn wanneer we alles begrijpen....

 • 20 april 2018

  RUG podcast over wetenschap

  RUG podcast nu over wetenschap

 • 13 april 2018

  Nationale Roadmap: subsidies voor Groningse onderzoeksfaciliteiten

  Het Bestuur van NWO heeft tien aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd, voor een totaalbedrag van €138 miljoen. De (deels) Groningse faciliteiten ATHENA, KM3Net, NEMI, Ruisdael Observatory en...