Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

085 - Deens ereprofessoraat voor bioloog Strubbe

14 juli 2005

De medische faculteit van de Universiteit van Zuid-Denemarken heeft dr. J.H. Strubbe de titel van ‘Honorary Professor’ verleend. Voor de bioloog kwam dit als een verrassing. In een brief van de rector van de Syddansk Universitet werd hem de benoeming tot Honorary Professor aangeboden. Nadat Strubbe dit professoraat had geaccepteerd, ging zijn officiële aanstelling bij het Biomedisch Laboratorium te Odense per 1 juni 2005 in. Strubbes titel geldt het onderzoeksgebied ‘experimentele diermodellen van metabolische ziektes’.

De Universiteit van Zuid-Denemarken is, net als de Rijksuniversiteit Groningen, een internationaal georiënteerde universiteit met regionale wortels. Er werken 1100 onderzoekers, en er studeren 15.000 studenten. De universiteit heeft locaties in verschillende steden, waaronder Odense, waar de medische faculteit zetelt. Met name de onderzoeksgroepen biomedica, neurobiologie en immunologie staan goed aangeschreven.

Curriculum vitae

Jan H. Strubbe (Zutphen, 1946) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1975 aan de RUG op een onderzoek naar de glucostatische regulering van voedselinname en lichaamsgewicht. Bij zijn huidige werkgroep Neuroendocrinologie aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen is zijn onderzoek gericht op de regulering van voedselinname, lichaamsgewicht en energiemetabolisme. Dit fundamentele onderzoek heeft tevens als doelstelling om meer inzicht te krijgen in de aan voedselinname gerelateerde problemen bij de mens, zoals de sterk toenemende vetzucht en diabetes. Wat dit laatste onderzoeksveld betreft, werd zijn onderzoek in 1987 gehonoreerd met de Gerritzen-prijs, de nationale prijs voor onderzoek naar diabetes. De laatste 20 jaar heeft hij bij het Diabetes Fonds Nederland functies vervuld in het bestuur en de wetenschappelijke adviesraad.

Noot voor de pers

Informatie:

- prof.dr. J.H.Strubbe, tel. (050) 363 2343/2340, e-mail: j.h.strubbe@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.