Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

080 - Gammasteunpunt stelt Jan Penprijs in

29 juni 2005

Het Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een prijs ingesteld, die wordt uitgereikt voor het beste profielwerkstuk op het gebied van economie en maatschappij. De prijs is vernoemd naar Groningse emeritus-hoogleraar Jan Pen. De Jan Penprijs zal voor het eerst worden uitgereikt in april 2006.

‘Met de instelling van deze prijs eren wij iemand die jarenlang op zijn eigen wijze wetenschappelijk inzichten toegankelijk heeft gemaakt voor het grote publiek. Tegelijkertijd beogen we met deze prijs VWO-leerlingen te stimuleren en auteurs van originele en goed geschreven profielwerkstukken te belonen.’ Aldus Niels Heimeriks, coördinator van het Gammasteunpunt.

Jan Pen

Jan Pen (1921) studeerde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1950 promoveerde op de theorie der collectieve loononderhandelingen. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de staathuishoudkunde en de leer der openbare financiën aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit der Economische Wetenschappen van de RUG. Pen heeft eveneens jarenlang onderwijs verzorgd aan studenten in de sociologie, toen deze nog geen eigen faculteit hadden. Indertijd was er sprake van de Verenigde Faculteit. Van Pens hand verschenen behalve talloze artikelen een aantal boeken, waaronder Een overzichtelijke wereld (1998), Wie heeft er gelijk? (1989), Income distribution: facts, theories and policies (1971) en Moderne Economie (1958), dat vertaald is in vele talen waaronder het Japans. Pen staat bekend als een maatschappelijk betrokken wetenschapper, een creatieve man die mooi en toegankelijk kan vertellen en schrijven. Jarenlang was hij columnist van het Parool.

Jury

De Jan Penprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste profielwerkstuk op het gebied van economie en maatschappij. De jury bestaat uit vier vooraanstaande hoogleraren van de faculteiten die samenwerken in het Gammasteunpunt: prof.dr. Trudy Dehue (Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen), prof.dr. Jan Oosterhaven (Economische Wetenschappen), prof.dr. Dany Jacobs (Bedrijfskunde) en prof.mr.dr. Jan Lokin (Rechtsgeleerdheid).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...