Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

080 - Gammasteunpunt stelt Jan Penprijs in

29 juni 2005

Het Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een prijs ingesteld, die wordt uitgereikt voor het beste profielwerkstuk op het gebied van economie en maatschappij. De prijs is vernoemd naar Groningse emeritus-hoogleraar Jan Pen. De Jan Penprijs zal voor het eerst worden uitgereikt in april 2006.

‘Met de instelling van deze prijs eren wij iemand die jarenlang op zijn eigen wijze wetenschappelijk inzichten toegankelijk heeft gemaakt voor het grote publiek. Tegelijkertijd beogen we met deze prijs VWO-leerlingen te stimuleren en auteurs van originele en goed geschreven profielwerkstukken te belonen.’ Aldus Niels Heimeriks, coördinator van het Gammasteunpunt.

Jan Pen

Jan Pen (1921) studeerde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1950 promoveerde op de theorie der collectieve loononderhandelingen. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de staathuishoudkunde en de leer der openbare financiën aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit der Economische Wetenschappen van de RUG. Pen heeft eveneens jarenlang onderwijs verzorgd aan studenten in de sociologie, toen deze nog geen eigen faculteit hadden. Indertijd was er sprake van de Verenigde Faculteit. Van Pens hand verschenen behalve talloze artikelen een aantal boeken, waaronder Een overzichtelijke wereld (1998), Wie heeft er gelijk? (1989), Income distribution: facts, theories and policies (1971) en Moderne Economie (1958), dat vertaald is in vele talen waaronder het Japans. Pen staat bekend als een maatschappelijk betrokken wetenschapper, een creatieve man die mooi en toegankelijk kan vertellen en schrijven. Jarenlang was hij columnist van het Parool.

Jury

De Jan Penprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste profielwerkstuk op het gebied van economie en maatschappij. De jury bestaat uit vier vooraanstaande hoogleraren van de faculteiten die samenwerken in het Gammasteunpunt: prof.dr. Trudy Dehue (Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen), prof.dr. Jan Oosterhaven (Economische Wetenschappen), prof.dr. Dany Jacobs (Bedrijfskunde) en prof.mr.dr. Jan Lokin (Rechtsgeleerdheid).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws