Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

073 - Tonnus Oosterhoff gastschrijver in 2005

07 juni 2005

In het najaar van 2005 is dichter, romancier en essayist Tonnus Oosterhoff gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de twintigste die deze functie vervult. Oosterhoff zal drie openbare lezingen over literatuur verzorgen en een werkcollege voor RUG-studenten. Het gastschrijverschap van Oosterhoff begint met een openbaar interview. De lezingen en het interview vinden plaats op de woensdagavonden van 28 september tot en met 19 oktober 2005. Ze vinden plaats in het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 te Groningen en beginnen om 20.00 uur. De toegang is € 2,-.

Tonnus Oosterhoff woont en werkt in een klein gehucht in Oost-Groningen. In 1990 ontving hij voor zijn poëziedebuut Boerentijger de C. Buddingh’-prijs. Voor De ingeland kreeg hij de Herman Gorterprijs. Zijn eerste roman Het dikke hart werd bekroond met de Multatuliprijs. Voor de bundel (Robuuste tongwerken,) een stralend plenum ontving hij de Jan Campertprijs 1998. In 2000 verscheen de essaybundel Ook de schapen dachten na en twee jaar later de dichtbundel Wij zagen ons in een kleine groep veranderen die ook een cd-rom met “bewegende gedichten” bevat; dergelijke gedichten staan ook op Oosterhoffs eigen website: www.tonnusoosterhoff.nl. In 2003 kreeg Oosterhoff de VSB-poëzieprijs.

Programma

- woensdag 28 september:Interview met Tonnus Oosterhoff

- woensdag 5 oktober:Lezing: Literatuurkritiek en literatuuronderzoek

- woensdag 12 oktober:Lezing: Literatuur op de radio

- woensdag 19 oktober:Lezing: Literatuur en internet

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Eerdere gastschrijvers in Groningen waren Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne en, vorig jaar, Koos van Zomeren. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

Noot voor de pers

Informatie: Herman Meijer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5594, h.j.meijer@rug.nl , www.rug.nl/studium  
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws