Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

058 - Demonstratie eerste internet tv-kanaal 'voor studenten door studenten'

I-see WebTV start in Groningen
24 mei 2005

TV uitzenden via internet biedt tal van nieuwe, interactieve mogelijkheden. In Groningen ziet op vrijdag 27 mei 2005 het internetkanaal I-see WebTV het licht. Dit televisiekanaal 'voor studenten door studenten' verschaft dagelijks nieuws over de stad Groningen. Daarnaast biedt het nieuwe communicatie-toepassingen voor de gebruikers. Na een succesvolle introductie in Groningen zullen andere studentensteden volgen.

Inzet van de initiatiefnemers is het opzetten van een webTV-kanaal met een grote inhoudelijke kwaliteit. Het lokale karakter (voor en over Groningen) is hierbij van groot belang. Met gebruikmaking van de nieuwste technieken van breedbandinternet biedt het kanaal een dagelijkse nieuwsvoorziening via streaming video. VeertigduizendRUG- en Hanzehogeschoolstudenten kunnen zo kennis maken met deze nieuwe technieken.

Voor en door

Het kanaal is bestemd voor studenten, maar wordt ook gemaakt en bedacht door studenten. Met een bijdrage van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit startte Aäron Zitoony in februari 2005 als directeur/hoofdredacteur. Hij volgt de masteropleiding Radio- en Televisiejournalistiek van de RUG. Zitoony heeft de afgelopen zes maanden de lancering voorbereid. Onder zijn leiding kregen studenten de opdracht met behulp van professionele televisie-apparatuur op één dag twee programma’s te filmen én te monteren. Daarmee is de haalbaarheid van een dagelijkse programmering getest.

Nieuws en entertainment

De programmering van I-see WebTV zal elke werkdag twee programma’s bieden die op een vast tijdstip live worden gestreamd. Elke dag een nieuwsprogramma met daarnaast afwisselend een cultuurprogramma, een debat, entertainment, een kookprogramma of sport. Na de live uitzending zijn de programma’s opvraagbaar via het digitale archief. De demo op 27 mei geeft een beeld van wat I-see WebTV vanaf augustus biedt.

Interactief

I-see WebTV is het eerste Nederlandse interactieve televisiekanaal dat voor studenten en door studenten gemaakt wordt. Op veel van de programma’s kunnen studenten live reageren. Ze bellen de eindredacteur rechtstreeks in de uitzending en stellen hun vraag. Of ze maken zich kenbaar via de in het centrum op te stellen webcams en komen zo zelf live in beeld.

Chatten en gaming

Ook buiten de interactieve uitzendingen kunnen studenten onderling contact leggen via I-see WebTV. Bezitters van een webcam kunnen hun eigen filmpjes uploaden. I-see WebTV is naast een platform voor video-items ook een medium voor chatten en gaming.

Demonstratie

I-see WebTV is initiatief van de Groningen Internet Exchange (GN-IX). Tijdens de demonstratie vrijdag 27 mei toont directeur/hoofdredacteur Aäron Zitoony wat I-see WebTV precies gaat inhouden. Genodigden zijn belangstellenden, betrokkenen, studenten, maar met name ook organisaties die de potentie van het kanaal erkennen en het initiatief voor een langere termijn willen ondersteunen. I-see WebTV kan vanaf de KEI-week (de kennismaking en introductie van alle nieuwe studenten in de stad) in augustus dagelijks uitzendingen verzorgen.

GN-IX

Initiatiefnemer van I-see WebTV is Bix Jacobse, directeur van GN-IX. Deelnemers zijn Peter de Jong van Groningen Internet Valley en Esther Haag van de Faculteit Letteren (RUG). Ontwerp en inrichting van de website van I-see WebTV werden verzorgd door Reclamebureau U&O.

GN-IX is het internet knooppunt van Noord-Nederland. Met kwalitatief hoogwaardige voorzieningen op drie locaties in Groningen biedt GN-IX Internet Providers en Carriers de mogelijkheid om Internetverkeer onderling uit te wisselen. Daarnaast is GN-IX het centrum voor nieuwe ICT- en Breedbandinitiatieven in de regio. Doel van GN-IX en haar partners is bij te dragen aan de economische ontwikkeling van Noord-Nederland door het aantrekken en faciliteren van internet gerelateerde bedrijven en organisaties. GN-IX zet zich in om haar klanten te helpen bij het realiseren van hun doelen door kwalitatief hoogwaardige faciliteiten en optimale ondersteuning te bieden.

De organisatie is opgericht op een not-for-profit basis. De (semi) publieke deelnemers (Gemeente en Rijksuniversiteit Groningen) garanderen onafhankelijkhed en een lange-termijn continuïteit.

Noot voor de pers

Meer informatie:

Aäron Zitoony, hoofdredacteur/directeur I-see WebTV, tel.: (050) 363 68 47 of 06-44796842, e-mail : aaron@i-see.nl

Bix Jacobse, initiatiefgroep I-see WebTV, tel.: (050) 363 8400 of 06-16118644, fax: (050) 363 8399

Zie ook: http://www.i-see.nl of http://www.gn-ix.nl

Plaats: De demonstratie vindt plaats in de grote zaal van het rekencentrum (Zernikeborg, Nettelbosje 1, Groningen.

Tijd: vrijdag 27 mei, aanvang 15.00 uur

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:07

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 17 april 2019

  Waarom bliksem vaak meermaals inslaat

  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meermaals in, maar de reden waarom een bliksemkanaal ‘hergebruikt’ wordt, is tot nu toe onopgehelderd. Recentelijk heeft een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Rijksuniversiteit...

 • 16 april 2019

  Na vier decennia nog altijd actief

  Op 29 maart hield het Zernike Institute of Advanced Materials een afscheidsymposium ter ere van Jeff de Hosson, hoogleraar Technische Natuurkunde. De Hosson ging eind 2018 met emeritaat, maar hij werkt door. Hij zit namelijk nog steeds vol nieuwe ideeën...