051 - Governor General Canada bezoekt Groningen

03 mei 2005

Ter gelegenheid van de herdenking van zestig jaar bevrijding brengt de Governor General van Canada, Adrienne Clarkson, begin mei een officieel bezoek aan Nederland. Mevrouw Clarkson wordt vergezeld door haar echtgenoot John Ralston Saul. Op zaterdag 7 mei brengen zij een bezoek aan de stad Groningen.

Het bezoek aan Groningen begint met een ontvangst op het stadhuis. Daarna volgen een rondwandeling door het centrum, een bezoek aan de exposities in de Der Aa-kerk en het Universiteitsmuseum. Een bijeenkomst in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen vormt het einde van het programma. Bij de ontvangst in het Academiegebouw zullen Canadese veteranen, die in Groningen bij gastgezinnen logeren, aanwezig zijn.

Centrum Canadese Studies

Het bezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen staat in het teken van het tienjarige bestaan van de bijzondere leerstoel voor Canadese studies, gevestigd bij het Centrum voor Canadese Studies aan de Groningse universiteit. Dankzij het Centrum heeft de Rijksuniversiteit Groningen een speciale band met Canada.

Eervol

De goede relatie mag blijken uit het feit dat de Canadese overheid de activiteiten van het Centrum ondersteund en met belangstelling volgt. "Dat de Governor General en haar echtgenoot onze universiteit met een bezoek vereren, is buitengewoon eervol", zegt rector magnificus prof.dr. Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen. "Het biedt het Centrum voor Canadese Studies een unieke gelegenheid om zich te presenteren."

Plaatsvervanger Britse Koningin

Onder de Canadese grondwet is de Britse koningin Elizabeth II tevens Koningin van Canada. Wanneer zij niet in Canada is, is de Governor General haar plaatsvervanger. Aangezien de Koningin bijna nooit in Canada is, is de Governor General in principe het staatshoofd. Adrienne Clarkson bekleedt deze functie sinds 1999.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. F.R.H. Smit, tel. (050) 363 7597/7595, e-mail: f.r.h.smit@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20