Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

047 - Supercomputer LOFAR snelste van Europa

21 april 2005

Dinsdagmiddag 26 april stelt minister Maria van der Hoeven (OC&W) de snelste
computer van Europa in werking. De machine heeft een capaciteit van 27,5 teraflop per seconde (een teraflop is 1000 miljard berekeningen) en is tot stand gekomen in een onderzoekssamenwerking van IBM Research en ASTRON. De supercomputer is opgesteld in het RC, het universitair rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en voert berekeningen uit voor LOFAR, straks het grootste sensornetwerk ter wereld.


Op dit moment kent LOFAR drie werkende toepassingen in de geofysica, de astronomie en de landbouw. De sensoren brengen de ondergrond in kaart (geofysica), ze maken een afbeelding van de hemel (astronomie) en ze monitoren de omstandigheden op landbouwpercelen (precisielandbouw). Meer toepassingen zijn in voorbereiding.

LOFAR meet signalen met behulp van zeer veel aan elkaar gekoppelde sensoren. De supercomputer rekent met de gegevens complexe computermodellen van de omgeving door. Dat gebeurt continu want de sensoren van LOFAR voeden hem voortdurend met nieuwe gegevens. Door dit steeds herhaalde meten en rekenen worden de modellen elke keer gevoed met verse gegevens waardoor steeds nauwkeuriger en betrouwbaarder informatie beschikbaar komt om LOFAR-toepassingen te sturen en te controleren.

Modellen worden op die manier steeds geconfronteerd met de werkelijkheid. De kwaliteit van de modellen verbetert zodanig dat gebeurtenissen in het heelal, in de aarde en op het bouwland veel beter kunnen worden begrepen en voorspeld. LOFAR brengt dus de hele omgeving van de mens on line (ruimte, aarde en veld).

Voor zulke grote datastromen is niet zo maar een computer te koop, je moet hem bedenken en maken. ASTRON en IBM hebben samengewerkt om een supercomputer te optimaliseren die dergelijke grote hoeveelheden datastromen kan verwerken. De capaciteit van de computer is enorm: 27,4 teraflop per seconde. Dat wil zeggen: 27,4 maal 1000 miljard berekeningen in een seconde.

Informatiebijeenkomst
Voorafgaand aan de officiële bijeenkomst waarop de minister de supercomputer in werking stelt, is er een informatiebijeenkomst voor vertegenwoordigers van de media in het RC Groningen :

Tijd: dinsdag 26 april vanaf 14.00 uur
Adres: RC informatie- en communicatietechnologie

Zernikecomplex
Nettelbosje 1
Groningen

Informatie
ASTRON: drs. Joop van der Donk, hoofd Externe Betrekkingen, tel. 0521-59 51 20 of mobiel 06 29 52 02 32 of donk@astron.nl ; www.astron.nl


Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...