Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

047 - Supercomputer LOFAR snelste van Europa

21 april 2005

Dinsdagmiddag 26 april stelt minister Maria van der Hoeven (OC&W) de snelste
computer van Europa in werking. De machine heeft een capaciteit van 27,5 teraflop per seconde (een teraflop is 1000 miljard berekeningen) en is tot stand gekomen in een onderzoekssamenwerking van IBM Research en ASTRON. De supercomputer is opgesteld in het RC, het universitair rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en voert berekeningen uit voor LOFAR, straks het grootste sensornetwerk ter wereld.


Op dit moment kent LOFAR drie werkende toepassingen in de geofysica, de astronomie en de landbouw. De sensoren brengen de ondergrond in kaart (geofysica), ze maken een afbeelding van de hemel (astronomie) en ze monitoren de omstandigheden op landbouwpercelen (precisielandbouw). Meer toepassingen zijn in voorbereiding.

LOFAR meet signalen met behulp van zeer veel aan elkaar gekoppelde sensoren. De supercomputer rekent met de gegevens complexe computermodellen van de omgeving door. Dat gebeurt continu want de sensoren van LOFAR voeden hem voortdurend met nieuwe gegevens. Door dit steeds herhaalde meten en rekenen worden de modellen elke keer gevoed met verse gegevens waardoor steeds nauwkeuriger en betrouwbaarder informatie beschikbaar komt om LOFAR-toepassingen te sturen en te controleren.

Modellen worden op die manier steeds geconfronteerd met de werkelijkheid. De kwaliteit van de modellen verbetert zodanig dat gebeurtenissen in het heelal, in de aarde en op het bouwland veel beter kunnen worden begrepen en voorspeld. LOFAR brengt dus de hele omgeving van de mens on line (ruimte, aarde en veld).

Voor zulke grote datastromen is niet zo maar een computer te koop, je moet hem bedenken en maken. ASTRON en IBM hebben samengewerkt om een supercomputer te optimaliseren die dergelijke grote hoeveelheden datastromen kan verwerken. De capaciteit van de computer is enorm: 27,4 teraflop per seconde. Dat wil zeggen: 27,4 maal 1000 miljard berekeningen in een seconde.

Informatiebijeenkomst
Voorafgaand aan de officiële bijeenkomst waarop de minister de supercomputer in werking stelt, is er een informatiebijeenkomst voor vertegenwoordigers van de media in het RC Groningen :

Tijd: dinsdag 26 april vanaf 14.00 uur
Adres: RC informatie- en communicatietechnologie

Zernikecomplex
Nettelbosje 1
Groningen

Informatie
ASTRON: drs. Joop van der Donk, hoofd Externe Betrekkingen, tel. 0521-59 51 20 of mobiel 06 29 52 02 32 of donk@astron.nl ; www.astron.nl


Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 17 april 2019

  Waarom bliksem vaak meermaals inslaat

  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meermaals in, maar de reden waarom een bliksemkanaal ‘hergebruikt’ wordt, is tot nu toe onopgehelderd. Recentelijk heeft een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Rijksuniversiteit...

 • 16 april 2019

  Na vier decennia nog altijd actief

  Op 29 maart hield het Zernike Institute of Advanced Materials een afscheidsymposium ter ere van Jeff de Hosson, hoogleraar Technische Natuurkunde. De Hosson ging eind 2018 met emeritaat, maar hij werkt door. Hij zit namelijk nog steeds vol nieuwe ideeën...