Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

041 - KVI gaat samenwerken met Duits onderzoekinstituut GSI

13 april 2005

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Groningse Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) en het Duitse onderzoeksinstituut Gesellschaft für Schwerionenforschung(GSI) in Darmstadt hebben overeenstemming bereikt over een samenwerking op onderzoeksgebied voor een periode van zeven jaar. Het onderzoeksbudget voor het programma is vastgesteld op jaarlijks 2,5 miljoen euro. Het GSI zal daaraan jaarlijks een bedrag van 1 miljoen euro bijdragen, de RUG continueert haar bijdrage aan het KVI en neemt zo de resterende 1,5 miljoen voor haar rekening.

Het KVI is een gezamenlijke onderneming van de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de RUG. De toekomst van het instituut was onzeker geworden nadat de FOM besloten had om niet langer te investeren in onderzoek op gebied van kernfysica. Omdat daarmee ongeveer dertig Groningse FOM-medewerkers hun baan dreigden te verliezen, besloot de universiteit die medewerkers zelf in vaste dienst te nemen. Het KVI moest dan wel fondsen vinden om hen te betalen.

Met de samenwerking met het GSI, een groot kernfysische instituut met zo'n duizend werknemers, lijken de problemen voor een groot deel van de baan. "Deze samenwerking is een aanvulling op de afspraken die we met FOM hebben gemaakt over voortzetting van twee programma’s tot 2013", zegt KVI-directeur prof.dr. Muhsin Harakeh. "De Groningse bijdrage van anderhalf miljoen per jaar aan het programma betreft de bestaande inzet en is niet afkomstig van de stichting FOM."

Harakeh noemt het erg belangrijk dat het onderzoekprogramma van de samenwerking wetenschappelijk gezien zeer solide is. "Dit geeft de wetenschappelijke staf van het KVI de mogelijkheden om kernfysisch onderzoek op zeer hoog niveau te blijven verrichten nu en in de toekomst met de nieuwe faciliteit FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) van GSI in Darmstadt."

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. dr. M.N. Harakeh, tel. (050) 363 3554, e-mail: m.n.harakeh@kvi.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.