Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

041 - KVI gaat samenwerken met Duits onderzoekinstituut GSI

13 april 2005

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Groningse Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) en het Duitse onderzoeksinstituut Gesellschaft für Schwerionenforschung(GSI) in Darmstadt hebben overeenstemming bereikt over een samenwerking op onderzoeksgebied voor een periode van zeven jaar. Het onderzoeksbudget voor het programma is vastgesteld op jaarlijks 2,5 miljoen euro. Het GSI zal daaraan jaarlijks een bedrag van 1 miljoen euro bijdragen, de RUG continueert haar bijdrage aan het KVI en neemt zo de resterende 1,5 miljoen voor haar rekening.

Het KVI is een gezamenlijke onderneming van de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de RUG. De toekomst van het instituut was onzeker geworden nadat de FOM besloten had om niet langer te investeren in onderzoek op gebied van kernfysica. Omdat daarmee ongeveer dertig Groningse FOM-medewerkers hun baan dreigden te verliezen, besloot de universiteit die medewerkers zelf in vaste dienst te nemen. Het KVI moest dan wel fondsen vinden om hen te betalen.

Met de samenwerking met het GSI, een groot kernfysische instituut met zo'n duizend werknemers, lijken de problemen voor een groot deel van de baan. "Deze samenwerking is een aanvulling op de afspraken die we met FOM hebben gemaakt over voortzetting van twee programma’s tot 2013", zegt KVI-directeur prof.dr. Muhsin Harakeh. "De Groningse bijdrage van anderhalf miljoen per jaar aan het programma betreft de bestaande inzet en is niet afkomstig van de stichting FOM."

Harakeh noemt het erg belangrijk dat het onderzoekprogramma van de samenwerking wetenschappelijk gezien zeer solide is. "Dit geeft de wetenschappelijke staf van het KVI de mogelijkheden om kernfysisch onderzoek op zeer hoog niveau te blijven verrichten nu en in de toekomst met de nieuwe faciliteit FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) van GSI in Darmstadt."

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. dr. M.N. Harakeh, tel. (050) 363 3554, e-mail: m.n.harakeh@kvi.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...