Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

024 - Scholieren bedrijven Europese politiek

07 maart 2005

Vijftien VWO-scholieren hebben hun zorgen over de aankomende eindexamens voor twee dagen aan de kant gezet om zich bezig te houden met Europese politiek. Ze werden door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geselecteerd voor een Masterclass waar ze aan de hand van colleges van de beste hoogleraren een antwoord probeerden te krijgen op de vraag of Turkije moet worden toegelaten tot de Europese Unie.

De VWO scholieren kwamen tot de conclusie dat Brussel voor een moeilijke taak staat. De verschillen tussen Turkije en de rest van Europa zijn groot, maar daarnaast kan Turkije ook veel betekenen voor de EU. De meningen waren dan ook verdeeld. ,,Er zijn zoveel redenen om vóór de toetreding van Turkije tot de EU te zijn’’, vertelt Jacob Dankert uit Sint Annaparochie. ,,De komende tien jaar zal er echter wel wat van Turkije gevraagd moeten worden.’’ Hala Naoum Nehme uit Marum is tegen de toelating van Turkije tot de Europse Unie. ,,Turkije schendt pertinent de mensenrechten’’, legt ze uit.

Jaarlijks evenement

De Masterclass werd georganiseerd door Gamma, een samenwerkingsverband tussen de sectie sociologie en de faculteiten economie en rechten van de RUG. Het was de eerste keer dat deze drie gezamenlijk een Masterclass voor scholieren organiseerden. Gamma zal van de Masterclass een jaarlijks evenement maken.

Erg leuk

De scholieren waren afkomstig uit heel Nederland. Ze lieten zich niet afschrikken door de hevige sneeuwval vorige week. Eronne van Wissen van het Trevianum College in Sittard was vier uur onderweg om in Groningen te komen. ,,Ik ben om half vijf opgestaan. Mijn opa en oma hebben me gebracht, want er ging nog geen trein.’’ De Limburgse vindt Groningen toch iets te ver om later zelf te studeren en gaat daarom volgend jaar naar Nijmegen of Maastricht. ,,Het is jammer dat ik zo ver weg woon, want ik vind Groningen heel erg leuk.’’

Noot voor de pers

Meer informatie: Gamma Interne en Externe betrekkingen

Mirte van de Griendt, tel. 06-22583843, e-mail: M.P.van.de.Griendt@student.rug.nl

Foto’s zijn beschikbaar.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 17 april 2019

  Propedeusejaar Rechtsgeleerdheid Leeuwarden verhuist naar Campus Fryslân

  Met ingang van het studiejaar 2019/2020 vindt het eerste studiejaar van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Leeuwarden plaats in het nieuwe gebouw van de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • 17 april 2019

  Annita Kobes, Fleur Middel en Pieter van Rees met Fulbright beurs naar VS

  Annita Kobes, Fleur Middel en Pieter van Rees, alle drie promovendi aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, krijgen een Fulbright scholarship toegewezen. Met deze beurs kunnen zij drie maanden onderzoek doen in de Verenigde Staten.

 • 15 april 2019

  Ras en recht

  De Amerikaanse Janet Thompson Jackson omarmt het lustrumthema ‘all inclusive’ volledig. Jackson werkt dit jaar als gastdocent aan de rechtenfaculteit van de RUG. Aan haar thuisinstelling, Washburn University School of Law in Topeka, doceert ze het vak...