Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

004 - Kamerlingh Onnes prijs voor natuurkundestudent Marc van Veenhuizen

10 januari 2005

Jaarlijks reikt de opleiding Natuurkunde en Technische Natuurkunde van de Rijksuniversiteit Groningen de Kamerlingh Onnes prijs uit. De prijs gaat naar de beste 'cum laude' student van het afgelopen studiejaar. De beoordelingscommissie kijkt niet alleen naar studieresultaten, maar ook naar de kwaliteit van de afstudeerverslagen. De prijs 2003/2004 gaat naar de dubbelstudent drs. ir. Marc van Veenhuizen. Bij de prijs behoort een geldbedrag van 2000 euro.

Marc van Veenhuizen heeft gebruik gemaakt van de breedheid van de natuurkunde-opleiding in Groningen door zowel een doctoraal examen theoretische natuurkunde als een ingenieursexamen in de technische natuurkunde af te ronden. De RUG is de enige universiteit in Nederland die zowel 'doctorandus'-opleidingen als 'ingenieurs'-opleidingen biedt in wiskunde, natuurkunde, scheikunde en bedrijfskunde. In zijn afstudeeronderzoek in de technische natuurkunde op het gebied van de 'spintronica' heeft hij zich een compleet technisch fysicus getoond. Het theoretisch afstudeerwerk betrof een studie naar de schending van de symmetrie van de tijdsomkering in het verval van onstabiele natrium en neon atomen.

Proefschrift niveau

De commissie was erg onder in de indruk van het hoge gehalte van het verslag op het terrein van de theoretische natuurkunde. In het afstudeerproject werd al een niveau gehaald dat vergelijkbaar is met een academisch proefschrift, een resultaat dat maar zelden wordt bereikt, zegt de commissie.

Noot voor de pers

 • De uitreiking vindt plaats op maandag 10 januari om 16.00 uur in zaal 11-80 van het Natuurkunde/Scheikunde gebouw, Nijenborgh 4, 9747 AG te Groningen.

  Meer informatie: Theo Jurriens (050) 363 4346

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...