Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

004 - Kamerlingh Onnes prijs voor natuurkundestudent Marc van Veenhuizen

10 januari 2005

Jaarlijks reikt de opleiding Natuurkunde en Technische Natuurkunde van de Rijksuniversiteit Groningen de Kamerlingh Onnes prijs uit. De prijs gaat naar de beste 'cum laude' student van het afgelopen studiejaar. De beoordelingscommissie kijkt niet alleen naar studieresultaten, maar ook naar de kwaliteit van de afstudeerverslagen. De prijs 2003/2004 gaat naar de dubbelstudent drs. ir. Marc van Veenhuizen. Bij de prijs behoort een geldbedrag van 2000 euro.

Marc van Veenhuizen heeft gebruik gemaakt van de breedheid van de natuurkunde-opleiding in Groningen door zowel een doctoraal examen theoretische natuurkunde als een ingenieursexamen in de technische natuurkunde af te ronden. De RUG is de enige universiteit in Nederland die zowel 'doctorandus'-opleidingen als 'ingenieurs'-opleidingen biedt in wiskunde, natuurkunde, scheikunde en bedrijfskunde. In zijn afstudeeronderzoek in de technische natuurkunde op het gebied van de 'spintronica' heeft hij zich een compleet technisch fysicus getoond. Het theoretisch afstudeerwerk betrof een studie naar de schending van de symmetrie van de tijdsomkering in het verval van onstabiele natrium en neon atomen.

Proefschrift niveau

De commissie was erg onder in de indruk van het hoge gehalte van het verslag op het terrein van de theoretische natuurkunde. In het afstudeerproject werd al een niveau gehaald dat vergelijkbaar is met een academisch proefschrift, een resultaat dat maar zelden wordt bereikt, zegt de commissie.

Noot voor de pers

 • De uitreiking vindt plaats op maandag 10 januari om 16.00 uur in zaal 11-80 van het Natuurkunde/Scheikunde gebouw, Nijenborgh 4, 9747 AG te Groningen.

  Meer informatie: Theo Jurriens (050) 363 4346

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.