Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

002 - Groningse universiteit steunt wederopbouw hoger onderwijs Atjeh

06 januari 2005

De Rijksuniversiteit Groningen stelt 20.000 euro beschikbaar voor de ondersteuning en wederopbouw van het hoger onderwijs in gebieden van Indonesië die door de tsunami zijn getroffen. De universiteit heeft de Indonesische regering benaderd met de vraag op welke wijze en met welke partners de steun gerealiseerd kan worden. 'We willen ons richten op structurele hulp op de langere termijn', zegt dr. M.A. Kooyman, vice-voorzitter van het College van Bestuur. 'Naast het geldbedrag kan de hulp ook bestaan uit materiële middelen, zoals boeken of apparatuur, of uit scholings- en trainingsprogramma's en mogelijkheden om te promoveren."

De RUG gaat andere universiteiten in Nederland en Europa vragen om ook een daad van solidariteit te stellen en op een soortgelijke wijze steun te bieden aan de wederopbouw van het hoger onderwijs in Atjeh. De Groningse universiteit gaat er van uit dat alleen iets tot stand kan komen als de inspanningen en initiatieven van universiteiten gebundeld worden. De RUG heeft het ministerie van buitenlandse zaken gevraagd om het initiatief politiek te steunen.

Banda Atjeh

De RUG kiest in eerste instantie voor Indonesië omdat het al verschillende langdurige contacten heeft met instellingen voor hoger onderwijs in dat land, zoals de technische universiteit in Bandung en de universiteit van Yogyakarta. In Atjeh werd de zeer grote universiteit van Banda Atjeh zwaar beschadigd door de vloedgolf.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. M.C. Gardeur-Veltman, hoofd bureau internationale samenwerking RUG, tel. 050-363 5420, e-mail: m.c.gardeur-veltman@rug.nl

'Ander' nieuws uit Indonesie

De Groningen Moslem Society (deGromiest) en de Indonesian Student Association (PPI Groningen) verzamelen en vertalen nieuws over de gevolgen van de tsunami dat direct afkomstig is uit Indonesische bronnen. Op hun website vindt u extra informatie als aanvulling op de internationale berichtgeving.

Banner van de nieuwswebsite van DeGromiest
Banner van de nieuwswebsite van DeGromiest
Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:01

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...