Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

109 - Eerste bul Recht en ICT voor Koen Konings

25 oktober 2004

In 2001 startte de opleiding Recht & ICT bij de rechtenfaculteit in Groningen, om aan de vraag naar juridische specialisten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie te kunnen voldoen. Op 27 oktober 2004 wordt de allereerste bul uitgereikt aan Koen Konings, afgestudeerd in de richting informaticarecht. De bul zal hem worden overhandigd door rector magnificus Frans Zwarts. De opleiding is tot op heden de enige in Nederland met een volledig Bachelor- en Masterprogramma.

Internet, e-commerce, kunstmatige intelligentie en mobiele communicatie: computers en netwerken zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Als de belangen groter worden, moeten de juridische aspecten beter geregeld worden. De vraag naar juristen op dit gebied neemt dus toe. Daarnaast automatiseert de rechtspraktijk steeds meer taken. Om aan de vraag naar juridische specialisten te voldoen is aan de RUG een opleiding Recht & ICT opgezet, die uit twee richtingen bestaat: informaticarecht en rechtsinformatica.

Informaticarecht

Bij informaticarecht gaat het om juridische vragen over ICT gebruik. Daarbij valt te denken aan vragen over auteursrecht op het internet, briefgeheim voor e-mail en computercriminaliteit. Afgestudeerden in deze richting kunnen als jurist aan de slag bij de rechterlijke macht, de advocatuur, de overheid of het bedrijfsleven. De meeste (middel)grote advocatenkantoren hebben tegenwoordig specialistische afdelingen op het gebied van het informaticarecht. Koen Konings is inmiddels werkzaam als advocaat- stagiair bij Yspeert Advocaten in Groningen.

Rechtsinformatica

Bij de specialisatie rechtsinformatica gaat het om automatisering in de rechtspraktijk. Juridische informatie- en communicatiesystemen en beslissings-ondersteunende systemen zijn hier belangrijke onderwerpen. Afgestudeerden rechtsinformatica kunnen aan de slag als bijvoorbeeld manager van of adviseur bij juridische ICT-projecten of als onderzoeker. Vooral de overheid, maar ook het bedrijfsleven, werkt hard aan het verbeteren van de rechtspraktijk met behulp van computers. Ook voor juridisch kennismanagement groeit de belangstelling, met name in de advocatuur.

Noot voor de pers

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:02

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...