Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

103 - ‘De echte ICT-revolutie moet nog komen’

05 oktober 2004

‘Met informatietechnologie kunnen organisaties hun primaire processen verder verbeteren’, stelt prof.dr. Henk G. Sol, decaan van de Faculteit Bedrijfskunde, in zijn oratie als hoogleraar Business Engineering and ICT. ‘Om dit daadwerkelijk te realiseren moeten bedrijfskundigen en economen de handen ineen slaan.’ Sol houdt zijn rede vanmiddag, dinsdag 5 oktober 2004, om 16.15 uur in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een juiste toepassing van informatietechnologie kan de productiviteit van een organisatie aanzienlijk verhogen. ICT maakt nieuwe vormen van coördinatie mogelijk in bijvoorbeeld de zorg, de logistiek of de terrorismebestrijding. Daarnaast stimuleert ICT ook de ontwikkeling van nieuwe diensten. Met informatietechnologie kunnen organisaties dus hun primaire processen verder verbeteren.

Bedrijfskundigen en economen

Om dit daadwerkelijk te realiseren moeten volgens Sol bedrijfskundigen en economen de handen ineen slaan. Zij kunnen bedrijven helpen optimaal te presteren in een sociotechnische omgeving en daarmee de echte ICT-revolutie ontketenen. De twee beroepsgroepen, met zowel marktpartijen als wetenschappers, zouden in nauwe samenwerking behendige, toepassingsspecifieke activiteiten moeten ontwikkelen die nodig zijn in flexibele productie- en beslissingsprocessen. Het ontwikkelen van deze activiteiten wordt wel Business Process Agility genoemd. Een Groningse faculteit waarin Bedrijfskunde en Economische Wetenschappen zijn geïntegreerd zou volgens Sol de faciliteiten hiervoor kunnen bieden. Zoals prof.dr. P.J.W. Keen en H.G. Sol het in hun nieuwe boek formuleren, is het van essentieel belang 'to rehearse the future by building Business Process Agility'.

Curriculum vitae

Henk Sol is 1 mei 2004 benoemd tot hoogleraar Business Engineering en ICT en sinds 1 juli 2004 decaan van de Faculteit Bedrijfskunde. Zijn vakgebied beslaat organisatie-ontwerp, ICT, beslissingsondersteuning en simulatie. De laatste jaren is zijn aandachtsveld verschoven naar het ontwerpen van complexe infrastructuren en diensten en naar het (her)inrichten van innovatieve organisaties. Hij promoveerde in 1982 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Simulation in Information Systems Development. In 1984 werd Sol aan de Technische Universiteit Delft benoemd tot hoogleraar Ontwerpen van Informatiesystemen bij de Faculteit der technische Wiskunde en Informatica. In 1992 werd hij tevens benoemd tot hoogleraar Systeemkunde en bouw-decaan bij de studierichting technische bestuurskunde van de TU Delft. Hij bereidde de intregratie voor tot de nieuwe faculteit Techniek, Bestuur en Management. Sinds 1999 is hij wetenschappelijk directeur van het DITSE, Delft Institute for Information Technology in Systems Engineering. In de jaren 2000-2003 was hij wederom decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Meer informatie

De titel van de oratie luidt: Kundige keuzes: over bedrijvigheidskunde en economische keuzes.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:02

Meer nieuws