Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

096 - Koos van Zomeren gastschrijver aan RUG

01 september 2004

Koos van Zomeren is de 19e gastschrijver aan de RUG. In het komende najaar verzorgt hij drie openbare lezingen waarin hij ingaat op aspecten van zijn schrijverschap. Daarnaast geeft Van Zomeren - speciaal voor RUG-studenten - een werkcollege waarin hij studenten begeleidt in het schrijven van kort proza. Het gastschrijverschap van Koos van Zomeren begint op dinsdagavond 28 september 2004 met een interview door zijn voorganger, Bas Heijne.

Programma

dinsdag 28 september - Bas Heijne in gesprek met Koos van Zomeren

Bas Heijne, gastschrijver in 2003, introduceert zijn opvolger bij het publiek.

Lezingen

dinsdag 5 oktober - De waarde van landschap. Over de verbouwing van Nederland

Tot voor kort bewoog de vergankelijke mens zich in een min of meer eeuwig landschap. Als we nu om ons heen kijken, zien we landschappen die al even vergankelijk zijn als wijzelf. Het landschap als wegwerpartikel. Kun je Nederland als een verwoest land beschouwen? En wat betekent dat dan voor de mensen die er wonen?

dinsdag 12 oktober - De waarde van dieren. Over het mensbeeld in ons dierbeeld

De natuur is wreed, zeker, maar moeten wij dat dan ook zijn? Dieren vertegenwoordigen een economische waarde, zeker, maar voor mensen die zich om dieren bekommeren, vertegenwoordigen zij ook nog wat meer. Zo kun je dieren gebruiken om een humane boodschap uit te dragen – humaan in de betekenis van zachtaardig, menslievend.

dinsdag 19 oktober - De waarde van woorden. Over het woekeren met taal

Voordat hij de lezer ervan kan overtuigen dat iets de moeite van het lezen waard is, zal de schrijver zichzelf ervan moeten overtuigen dat iets de moeite van het schrijven waard is. Wat is de noodzaak van zijn werk, waarin zit hem het plezier? Een zin (één zin) kan hem over de drempel helpen.

De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur. Plaats: Academiegebouw van de Rijksuniversiteit, Broerstraat 5, Groningen. Toegang € 2,-.

Koos van Zomeren

Koos van Zomeren (1946) verraste in 1983 met de roman Otto’s oorlog, die zeer positief werd ontvangen. In deze roman en ook in zijn latere werk speelt de natuur een belangrijke rol. Tot die tijd was Van Zomeren schrijver van thrillers met titels als Collega Vink vermoord (1977), Explosie in mei (1979) en Minister achter tralies (1981). Hij maakte onder andere gebruik van zijn ervaringen als journalist bij Het Vrije Volk, zijn activistische verleden in de - toen nog - sterk maoïstische SP en als verslaggever bij de Nieuwe Revu, waar hij tot verbijstering van zijn ex-partijgenoten na zijn breuk met de SP ging werken.

Naast romans en thrillers schrijft Koos van Zomeren columns. In NRC Handelsblad publiceerde hij vogelcolumns, die ontstonden rond zijn toenmalige woonplaats Woerden. Van 1992 tot 1995 schreef hij dagelijks een column op de voorpagina van deze krant. Later schreef hij in NRC Handelsblad een reeks reportages over het lot van dieren in ons land, onder de noemer De levende have (gebundeld in 2004). Met Het complete Rekelboek (2002), een biografie van de meest literaire hond van Nederland, kreeg Koos van Zomeren bekendheid bij een groter publiek.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen ieder jaar een gastschrijver werkzaam. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom en Bas Heijne. De organisatie van het gastschrijverschap is in handen van de RUG, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

Noot voor de pers

Informatie: Herman Meijer, Studium Generale, tel. (050) 363 5594, h.j.meijer@rug.nl, http://www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:01

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....