Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

094 - Veerle Vroon vijfde RUG-huisdichter

26 augustus 2004

Student internationale organisaties en internationale betrekkingen Veerle Vroon (24) wordt in het nieuwe academisch jaar de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. De frisheid van haar gedichten sprak de jury direct aan. Zo brengt Vroon in het in opdracht geschreven gedicht 'Broerplein' de spanning tussen studenten en stadjers haarscherp in beeld.

Maandelijks zal de nieuwe huisdichter een poëtisch commentaar geven op de universiteit en het Groningse studentenleven en optredens verzorgen bij diverse gelegenheden. Haar gedichten worden gepubliceerd in de universiteitskrant UK en op de website van de RUG. Het is voor de vijfde keer dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Het huisdichterschap van een student is een uniek fenomeen in de universitaire wereld.

Aansprekende stijl

In haar gedichten verkent Vroon de alledaagse werkelijkheid op een verrassende wijze en met de nodige spot en zelfspot. Haar ongekunstelde en toch zeer aansprekende stijl overtuigde de jury volledig. De jury RUG-huisdichter 2004-2005 bestond uit schrijver en docent Nederlands Annie van den Oever, dichter/muzikant Meindert Talma, USVA-bestuurslid Valborg Korthals Altes en de zittende huisdichter Annelieke van Mens.

Winnende gedicht

Veerle Vroon (Groningen, 1980) schrijft pas sinds driekwart jaar gedichten. Ze debuteerde op de website van Cultuurcollectief Flauwecult en droeg afgelopen voorjaar werk voor op het Flauwecult Festival. Verder verschenen haar gedichten in het poëzietijdschrift Krakatau. Tijdens de opening van het Academisch Jaar op 6 september wordt zij officieel benoemd tot RUG-huisdichter. Bij die gelegenheid zal ze haar winnende gedicht voordragen.

Warme steun

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK en de RUG. Het project heeft de warme steun van de rector Frans Zwarts van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. Veerle Vroon is de opvolger van student rechten Annelieke van Mens. Eerdere RUG-huisdichters waren Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Daniël Dee, Petra Else Jekel en Gertjan Laan.

Noot voor de pers

 • Contact met Veerle Vroon via e-mail: v.m.vroon@student.rug.nl
 • Informatie over het project RUG-huisdichters: Guus Termeer, tel. (050) 363 6697 (werk)
 • Werk van Veerle Vroon is te vinden op: www.flauwecult.nl/podium.html
Laatst gewijzigd:16 maart 2018 10:34

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.