Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

094 - Veerle Vroon vijfde RUG-huisdichter

26 augustus 2004

Student internationale organisaties en internationale betrekkingen Veerle Vroon (24) wordt in het nieuwe academisch jaar de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. De frisheid van haar gedichten sprak de jury direct aan. Zo brengt Vroon in het in opdracht geschreven gedicht 'Broerplein' de spanning tussen studenten en stadjers haarscherp in beeld.

Maandelijks zal de nieuwe huisdichter een poëtisch commentaar geven op de universiteit en het Groningse studentenleven en optredens verzorgen bij diverse gelegenheden. Haar gedichten worden gepubliceerd in de universiteitskrant UK en op de website van de RUG. Het is voor de vijfde keer dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Het huisdichterschap van een student is een uniek fenomeen in de universitaire wereld.

Aansprekende stijl

In haar gedichten verkent Vroon de alledaagse werkelijkheid op een verrassende wijze en met de nodige spot en zelfspot. Haar ongekunstelde en toch zeer aansprekende stijl overtuigde de jury volledig. De jury RUG-huisdichter 2004-2005 bestond uit schrijver en docent Nederlands Annie van den Oever, dichter/muzikant Meindert Talma, USVA-bestuurslid Valborg Korthals Altes en de zittende huisdichter Annelieke van Mens.

Winnende gedicht

Veerle Vroon (Groningen, 1980) schrijft pas sinds driekwart jaar gedichten. Ze debuteerde op de website van Cultuurcollectief Flauwecult en droeg afgelopen voorjaar werk voor op het Flauwecult Festival. Verder verschenen haar gedichten in het poëzietijdschrift Krakatau. Tijdens de opening van het Academisch Jaar op 6 september wordt zij officieel benoemd tot RUG-huisdichter. Bij die gelegenheid zal ze haar winnende gedicht voordragen.

Warme steun

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK en de RUG. Het project heeft de warme steun van de rector Frans Zwarts van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. Veerle Vroon is de opvolger van student rechten Annelieke van Mens. Eerdere RUG-huisdichters waren Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Daniël Dee, Petra Else Jekel en Gertjan Laan.

Noot voor de pers

 • Contact met Veerle Vroon via e-mail: v.m.vroon@student.rug.nl
 • Informatie over het project RUG-huisdichters: Guus Termeer, tel. (050) 363 6697 (werk)
 • Werk van Veerle Vroon is te vinden op: www.flauwecult.nl/podium.html
Laatst gewijzigd:16 maart 2018 10:34

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...