Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

093 - Europese fysici te gast op congres in Groningen

19 augustus 2004

Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 augustus 2004 vindt in Congrescentrum Meerwold te Groningen een Europees wetenschappelijk congres plaats met als onderwerp de fysica van weinig-deeltjes systemen. De organisatie van het congres berust voor een belangrijk deel bij het Kernfysisch Versneller Instituut.

De volledige naam van het congres is ‘19th European Conference on Few-Body Problems in Physics’. Het betreft een congres dat eenmaal per twee jaar gehouden wordt, afwisselend op verschillende locaties in Europa. De vorige editie van het congres vond in 2002 plaats in Bled in Slovenië.

Programma

Het congres wordt maandagochtend 23 augustus om 9.00 uur geopend door burgemeester Jacques Wallage van Groningen. Maandagavond staat er een rondleiding op het KVI op het programma. Dinsdagavond om 18.30 uur is er een welkomstreceptie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, waar rector magnificus Frans Zwarts van de RUG een toespraak zal houden. Woensdagmiddag brengen de congresgangers in het kader van het sociale programma een bezoek aan de vesting Bourtange.

‘Few-body problems’

Het congres betreft de fysica van weinig-deeltjes systemen, zoals moleculen, atomen, atoomkernen en nog kleinere, ‘elementaire’, deeltjes. Specifiek gaat het om ‘few-body problems’. Dat zijn problemen waarbij de wisselwerking tussen een klein aantal (meestal twee tot vier) van de genoemde deeltjes bestudeerd wordt. De vakgebieden die zich hiermee bezighouden zijn de subatomaire fysica, de atoomfysica, de molecuulfysica en ook de astrofysica (processen in het heelal). Dit zijn allemaal vakgebieden aan het front van de wetenschap, waar geavanceerde experimenten en (computer)berekeningen uitgevoerd worden. De deeltjes hebben zeer uiteenlopende afmetingen, maar dezelfde modellen worden gebruikt om de processen tussen de deeltjes te beschrijven. Op het congres zijn zowel experimentatoren, de uitvoerders van experimenten, als theoretici, de ‘rekenaars’, aanwezig. De experimentatoren maken over het algemeen voor hun experimenten gebruik van de zogenaamde deeltjesversnellers, bijvoorbeeld het AGOR-cyclotron van het KVI.

Noot voor de pers

Informatie: prof.dr. Nasser Kalantar-Kayestanaki van het KVI, tel. (050) 363 6676, fax (050) 363 4003, e-mail nasser@kvi.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...