Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

091 - Nederland haalt 21 medailles in Athene

Groningse economen voorspellen Olympisch resultaat
11 augustus 2004

De Nederlandse Olympische ploeg behaalt 21 medailles tijdens de Olympische Zomerspelen van Athene. Dat voorspellen de Groningse economen Gerard Kuper en Elmer Sterken. Het succes van 25 medailles in Sydney kan niet worden herhaald. De voorspelling laat vooral een terugval van het aantal gouden medailles zien. Vier jaar geleden werden nog 12 gouden plakken verdiend. Volgens de voorspelling worden dat er in Athene slechts 4.

De voorspelling is gebaseerd op een statistisch model waarin uitslagen van wereldkampioenschappen de medaillewinst in Athene verklaren, naast economische en demografische variabelen. Hieruit blijkt dat rijkere landen meer medailles behalen dan armere landen. Ook het thuisvoordeel voor het gastland is van groot belang.

Medaillewinst van 70 landen

De Groninger economen voorspellen de medaillewinst voor 70 landen. Ze verwachten dat de Verenigde Staten de winnaar van het medailleklassement wordt met bijna 100 medailles. De voorspelling is mede gebaseerd op door het NOC*NSF aangeleverde gegevens. De onderzoekers presenteren hun voorspellingen als een ‘normaal rendement’ op investeringen in topsport. Na afloop van de Olympische Spelen worden de Nederlandse prestaties in samenwerking met NOC*NSF geconfronteerd met de ramingen. Doen ‘we’ het beter in Athene, dan is het rendement bovennormaal en vice versa.

Noot voor de pers

prof.dr. Elmer Sterken, tel.: 050-3633723, e-mail: e.sterken@eco.rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...