Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

091 - Nederland haalt 21 medailles in Athene

Groningse economen voorspellen Olympisch resultaat
11 augustus 2004

De Nederlandse Olympische ploeg behaalt 21 medailles tijdens de Olympische Zomerspelen van Athene. Dat voorspellen de Groningse economen Gerard Kuper en Elmer Sterken. Het succes van 25 medailles in Sydney kan niet worden herhaald. De voorspelling laat vooral een terugval van het aantal gouden medailles zien. Vier jaar geleden werden nog 12 gouden plakken verdiend. Volgens de voorspelling worden dat er in Athene slechts 4.

De voorspelling is gebaseerd op een statistisch model waarin uitslagen van wereldkampioenschappen de medaillewinst in Athene verklaren, naast economische en demografische variabelen. Hieruit blijkt dat rijkere landen meer medailles behalen dan armere landen. Ook het thuisvoordeel voor het gastland is van groot belang.

Medaillewinst van 70 landen

De Groninger economen voorspellen de medaillewinst voor 70 landen. Ze verwachten dat de Verenigde Staten de winnaar van het medailleklassement wordt met bijna 100 medailles. De voorspelling is mede gebaseerd op door het NOC*NSF aangeleverde gegevens. De onderzoekers presenteren hun voorspellingen als een ‘normaal rendement’ op investeringen in topsport. Na afloop van de Olympische Spelen worden de Nederlandse prestaties in samenwerking met NOC*NSF geconfronteerd met de ramingen. Doen ‘we’ het beter in Athene, dan is het rendement bovennormaal en vice versa.

Noot voor de pers

prof.dr. Elmer Sterken, tel.: 050-3633723, e-mail: e.sterken@eco.rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws