090 - Groninger archeologen vinden muntschat in Griekse stadsmuur

09 augustus 2004

Tijdens de opmeting van de Zuidoostpoort van de Hellenistische stad Halos in Thessalië (Griekenland) hebben de eerstejaars studente Rosa Doreleijers en tekenaar Sander Tiebackx een muntschat gevonden. De vondst bestaat uit 35 Byzantijnse munten die in de elfde tot twaalfde eeuw na Christus in omloop waren. De munten lagen verstopt in een holte tussen de stenen van de stadsmuur.

In de twaalfde eeuw beleefde de kuststreek van Thessalië een bloeiperiode. De muntschat wijst erop dat men ook in Byzantijnse tijd nog gebruik maakte van de ruïnes van het poortcomplex.

Veldwerk

Ieder jaar vertrekken medewerkers en studenten van de opleiding Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen naar Griekenland voor veldwerk. Het onderzoek van de monumentale stadspoort van Halos vond dit jaar plaats in juli. De opgraving van de stadspoort door archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen, begon in 1995 en zal het volgende jaar worden afgerond. De stad Halos bestond van ca. 300 tot 265 v.C. Na een aardbeving kwam een einde aan de bewoning en werd de stad verlaten.

Er zijn twee foto’s beschikbaar van de opgraving:

1. Rosa Doreleijers en Sander Tiebackx tijdens de opmeting van de stadsmuur van Hellenistisch Halos.

2. Enkele bronzen Byzantijnse munten.

Noot voor de pers

Informatie: prof. dr. Reinder Reinders, h.r.reinders@let.rug.nl, tel. 050-363 6710

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:01