Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

090 - Groninger archeologen vinden muntschat in Griekse stadsmuur

09 augustus 2004

Tijdens de opmeting van de Zuidoostpoort van de Hellenistische stad Halos in Thessalië (Griekenland) hebben de eerstejaars studente Rosa Doreleijers en tekenaar Sander Tiebackx een muntschat gevonden. De vondst bestaat uit 35 Byzantijnse munten die in de elfde tot twaalfde eeuw na Christus in omloop waren. De munten lagen verstopt in een holte tussen de stenen van de stadsmuur.

In de twaalfde eeuw beleefde de kuststreek van Thessalië een bloeiperiode. De muntschat wijst erop dat men ook in Byzantijnse tijd nog gebruik maakte van de ruïnes van het poortcomplex.

Veldwerk

Ieder jaar vertrekken medewerkers en studenten van de opleiding Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen naar Griekenland voor veldwerk. Het onderzoek van de monumentale stadspoort van Halos vond dit jaar plaats in juli. De opgraving van de stadspoort door archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen, begon in 1995 en zal het volgende jaar worden afgerond. De stad Halos bestond van ca. 300 tot 265 v.C. Na een aardbeving kwam een einde aan de bewoning en werd de stad verlaten.

Foto’s

Er zijn twee foto’s beschikbaar van de opgraving:

1. Rosa Doreleijers en Sander Tiebackx tijdens de opmeting van de stadsmuur van Hellenistisch Halos.

2. Enkele bronzen Byzantijnse munten.

Noot voor de pers

Informatie: prof. dr. Reinder Reinders, h.r.reinders@let.rug.nl, tel. 050-363 6710

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:01

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...