Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

089 - Groningse hoogleraar Sportlogistiek: "Vangbal keeper afschaffen"

Minstens vijftig procent meer doelpunten
20 juli 2004

Het afschaffen van de keepervangbal zal niet alleen voor aantrekkelijker voetbalwedstrijden met veel meer doelpunten zorgen, maar ook voor het vrijwel volledig verdwijnen van het gelijkspel. Dit berekende hoogleraar Sportlogistiek van de Rijksuniversiteit Groningen Gerard Sierksma. De econoom stelt dat dit een simpelere methode is om bloedeloze gelijke spelen te voorkomen dan het voorstel van FIFA-baas Sepp Blatter. Vlak vóór het EK 2004 lanceerde Blatter het idee om gelijkspelen te beëindigen met penalty’s; ook bij alle gewone competitiewedstrijden. Van de 31 wedstrijden op EURO2004 eindigden maar liefst 10 in een gelijkspel.

"Natuurlijk zijn strafschoppen na afloop zeer enerverend", zegt Sierksma. "Maar bijvoorbeeld de spannende serie na de 0-0 van Nederland tegen Zweden weegt niet op tegen de 120 saaie voetbalminuten die daaraan vooraf gingen." Het afschaffen van de vangbal zou dit volgens de hoogleraar veranderen: "De keeper zal binnen zijn strafschopgebied de bal wel mogen blijven wegstompen of -slaan. Vangen dient echter bestraft te worden alsof het een gewone handsbal is."

Gelijkspel verdwijnt

Sierksma’s computerberekeningen over wedstrijden, in zowel de Nederlandse als de Spaanse competitie, wijzen uit dat het afschaffen van de keepervangbal tot minstens vijftig procent meer doelpunten leidt. Door die toename zal ook het gelijke spel zeldzamer worden. Sierksma legt uit: "Gemiddeld onderbreekt een keeper 13 maal per wedstrijd met een vangbal een aanval van de tegenpartij. Met behulp van statistische formules (een lineaire toename van het aantal doelpunten leidt tot een exponentiële afname van het aantal gelijke spelen) hebben we berekend dat een verhoging van vijftig procent van het aantal doelpunten tot een vrijwel volledig verdwijnen van het gelijkspel leidt."

Corners gevaarlijker

Afschaffing van de keepervangbal zal er bovendien voor zorgen dat met name de corners veel gevaarlijker worden. Sierksma: "Dat aantal is nu gemiddeld per wedstrijd 9 - overigens met een tamelijk grote spreiding van plus of min 4. Na afschaffing van de vangbal loopt dit aantal op tot minimaal 14 per wedstrijd. Dat komt omdat ongeveer een kwart van alle cornervoorzetten wordt weggevangen door de keeper, waarbij ook rekening is gehouden met het feit dat de keeper totaal per wedstrijd gemiddeld ongeveer 13 ballen vangt."

Geen wonder

Het EK 2004 toont dit alles nog duidelijker en extremer aan. "Bijna iedere anderhalve minuut was er een aanval", zegt de hoogleraar, "En het aantal vangballen lag ruim boven de twintig per wedstrijd. De matige effectiviteit van al die aanvallen is goed te zien in onderstaande grafiek: slechts zeven van de 31 wedstrijden eindigden in vier of meer doelpunten en zelfs 24 wedstrijden hadden drie of minder doelpunten. Het is dus geen wonder dat bijna een derde deel eindigde in een gelijkspel."

Bedroevend

Het EK kende een gemiddelde van 2,48 doelpunten per wedstrijd. Dat terwijl het aantal doelpunten in de meeste Europese competities gemiddeld op bijna 3 ligt. Sierksma: "Het beeld wordt nog scherper als we de drie ‘hoge’-score EK-wedstrijden buiten beschouwing laten. Dat waren Kroatië-Engeland (2-4), Zweden-Bulgarije (5-0) en Nederland-Tsjechië (2-3), samen goed voor 16 van de 77 doelpunten. Die drie niet meegerekend ligt het gemiddelde per wedstrijd op slechts 2,18 doelpunten. Het EK2004 kenmerkte zich derhalve door veel aanvallerij met bedroevend weinig effect."

Minder gecompliceerd

Afschaffen van de keepervangbal maakt de spelregels volgens Sierksma niet gecompliceerder. "Integendeel", zegt hij, "De keeper-terugspeelbal-regel kan naar de prullenmand, evenals de ‘uitloop’-regel van de keeper als hij de bal vanuit de hand uittrapt. Omdat na afschaffing van de onlogische keepervangbal het aantal doelpunten fors omhoog gaat wordt voetbal als kijkspel dus stukken aantrekkelijker en zal de door Blatter verguisde brilstand vrijwel tot het verleden behoren."

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. Gerard Sierksma, tel. (050) 363 38 05, e-mail: g.sierksma@eco.rug.nl

In de grafiek betekent de lichtgrijze staaf op bijvoorbeeld 3 horizontaal dat er 10 wedstrijden waren met 3 doelpunten; de donkere staaf betekent dat er 24 wedstrijden waren met 3 of minder doelpunten
In de grafiek betekent de lichtgrijze staaf op bijvoorbeeld 3 horizontaal dat er 10 wedstrijden waren met 3 doelpunten; de donkere staaf betekent dat er 24 wedstrijden waren met 3 of minder doelpunten
Laatst gewijzigd:04 januari 2018 13:57

Meer nieuws