Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

088 - Groningse faculteit economie biedt wiskunde-bijspijkercursus via internet

Toch econometrie studeren na profiel E&M
26 juli 2004

Scholieren kunnen bij de Rijksuniversiteit Groningen hun wiskunde B1 deficiëntie online wegwerken. Voor de studie econometrie is wiskunde B1 verplicht, maar dat vak is geen onderdeel van het VWO-profiel Economie en Maatschappij dat alleen wiskunde A bevat. De faculteit economie van de RUG heeft daarom een wiskundecursus opgezet die precies díe onderwerpen uit het wiskunde B1 programma behandelt die voor de opleiding Econometrie en Besliskunde in Groningen van belang zijn.

De opleiding Econometrie en Besliskunde is gericht op het in kaart brengen van economische praktijkproblemen met wiskundige en statistische modellen. Aankomende studenten moeten zowel wiskunde B als economie op het VWO hebben gevolgd, maar die vakkencombinatie bestaat niet meer sinds het studiehuis is ingevoerd. Scholieren met het profiel E&M kunnen nu hun pakket aanvullen met de nieuwe internetcursus die wordt afgesloten met een examen in Groningen.

Website

Marieke Nicolai (17) uit Harkema heeft de cursus net gedaan en gaat binnenkort op voor het examen: "Een paar maanden geleden zat ik met mijn vader in de opleidingsgids van de RUG te kijken. Hij dacht dat econometrie wel wat voor mij zou zijn, maar ik had geen wiskunde B en daarom leek me dat niet mogelijk. Op de website van economie las ik toen over die deficiëntiecursus. Ik heb me daar meteen voor opgegeven. In elk geval wilde ik het graag proberen, want de studie leek me heel erg leuk."

Pittig

Met een eigen inlognaam krijgen de aankomende studenten toegang tot de cursusstof. Er wordt tekst en uitleg gegeven en er zijn oefenopgaven die aansluiten op de stof. Marieke besteedde in totaal zo’n 40 uur aan de cursus. "We hebben thuis breedband. Als ik zin heb, kan ik elk moment achter internet gaan zitten om aan de cursus te werken en de sommen te maken. Het was wel vrij pittig, maar ik heb een zus die erg goed is in wiskunde en die heeft me soms geholpen. Als je vragen heb, kun je ook makkelijk naar een docent bij econometrie gaan, maar dat was niet nodig. Ik kon het steeds allemaal zelf oplossen." Marieke Nicolai deed de cursus na haar eindexamen, maar VWO-scholieren zouden - als hun school dat toestaat - de cursus in hun keuzeruimte kunnen volgen.

Interesse

Aspirant studenten die interesse hebben in de internetcursus kunnen informatie aanvragen door een mailtje te sturen naar: wiskundeB1@eco.rug.nl. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een Engelstalige versie van de wiskundecursus.

Noot voor de pers

Meer informatie: Lydian Medema, tel.(050)363 3797

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...