Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

079 - Lustrum 2004 ‘Er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan’

RUG-lustrum 2004 zeer gevarieerd en drukbezocht
24 juni 2004

Morgen, vrijdag 25 juni, is de laatste dag van het lustrum 2004 van de RUG. Op het programma staat onder andere het eindfestival met een optreden van Trijntje Oosterhuis en het afsluitende theaterspektakel Close-Act op de Grote Markt. Overdag zullen ongeveer 850 oud-studenten van de universiteit de Alumnidag bezoeken. Het universiteitsmuseum met de lustrumtentoonstelling van Wim T. Schippers is ook ’s avonds geopend van 19.00 tot 21.00 uur.

Het lustrum is in de afgelopen juni maand gevierd met een zeer gevarieerde serie activiteiten. Start was de 1000 kilometer lange fietstocht vanuit Polen naar Groningen. Dit onderdeel maakte veel indruk op de voorzitter van de lustrumcommissie prof.dr. Hub. Hermans. ‘Het thema "over grenzen" kwam daar het duidelijkst naar voren. Letterlijk, omdat je landsgrenzen overschrijdt, maar ook figuurlijk, want je gaat een confrontatie met je eigen grenzen aan. Tijdens die tour zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. Iedereen is gelijk tijdens zo’n rit, iedereen zit met hetzelfde probleem: haal ik het.’

Drukbezocht

Alle activiteiten van het lustrum tot nu toe werden goed bezocht, de meeste voorstellingen waren (vrijwel) uitverkocht. De speciaal voor het lustrum samengestelde expositie van Wim T. Schippers ‘Sporen van het Spullenbeest’ trok al bijna 2000 bezoekers. Tweehonderd mensen bezochten op één van de vrijdagen in juni een Literair Café in de tuin van het Academiegebouw en 150 mensen liepen op 18 juni mee in de poëziewandeling. Deze voerde de deelnemers langs de plekken beschreven in de bundel Poëtisch Academisch Groningen.

Venusovergang

Op dinsdagochtend 8 juni ontbeten ruim 150 mensen op de trappen van het Academiegebouw. Van 07.19 uur namen zij de zogenaamde Venusovergang waar: een minizonsverduistering die voor het laatst te zien was geweest in 1882. Het sportcentrum van de ACLO was op 16 juni het terrein voor een spetterend kinderfeest. Op deze dag genoten 600 kinderen en hun ouders van onder andere theater, dans en internationale spelletjes.

Chic feestvieren

Collegevoorzitter dr. Simon Kuipers roemt vooral de culturele invalshoek waarvoor de organisatoren kozen. Die kwam tot uiting in de keuze van eredoctorandi, maar ook bij de voorstellingen van Galili Dance. Het Groningse dansgezelschap Galili Dance maakte speciaal voor het lustrum een nieuwe voorstelling in het Universiteitstheater. Deze choreografie werd live begeleid door slagwerkgroep Percossa. In totaal gaven Galili Dance & Percossa negen voorstellingen van dit speciale lustrumproject: 1100 mensen hebben deze bijzondere dansvoorstelling bij gewoond. Chic feestvieren in het Academiegebouw kon op donderdag 17 juni. Op de plaats waar doorgaans college's, promoties, oraties en buluitreikingen plaatsvinden, werd nu gedanst, geflaneerd en genoten. De zalen van het Academiegebouw waren omgetoverd tot prachtige balzalen en overal klonk muziek. Ruim 1300 mensen genoten van deze stijlvolle avond. Het Multicultureel Debat van maandag 21 juni werd door 350 mensen bezocht. Paul Cliteur, Sylvain Ephimenco, Femke Halsema en Jacque Wallage zorgden voor een boeiend debat.

25 juni: Groots theater- en muziekfestival in de binnenstad

Op 25 juni wordt de feestelijke maand juni spectaculair afgesloten met een groots theater- en muziekfestival. Rondom de universitaire gebouwen in het centrum van de stad staan verschillende podia: muziek, stand-up comedy en straattheater. Op het hoofdpodium treden New Cool Collective en Izaline Calister op. Absolute hoofdact is Trijntje Oosterhuis. Met haar band speelt ze eigen nummers, oude Total Touch hits en covers van Stevie Wonder. Op het stand-up comedy en straattheaterpodium treden onder andere Boom Chicago, The Roadies, de Comedyband en verschillende nationale stand-up comedians op. Ook kunnen bezoekers lasergamen in de kelder van het Harmoniegebouw en genieten in de relax-area. En er is meer! Het festival is op vrijdag 25 juni, vanaf 17.00 uur. Kaarten kosten €5,00 in de voorverkoop en €7,00 aan de kassa.

Gratis theaterspektakel op de Grote Markt

Het lustrum en het festival worden afgesloten met een uniek theaterspektakel op de Grote Markt. Theatergroep Close-Act speelt vanaf 23.00 uur de voorstelling Malaya. Malaya neemt de toeschouwers mee naar een mythische droomwereld van groteske beelden, vuur, licht en geluid. De voorstelling speelt zich af tussen het publiek. Acties komen van alle kanten: onder, boven, voor, achter, links en rechts. Laat je verrassen door Malaya!

Noot voor de pers

 • Meer informatie: drs. Elly Jonker, lustrumcoördinator: tel. (050) 363 8700.
 • Voorverkoopadressen:RUG-winkel, Oude Kijk in ’t Jatstraat 39 (ma t/m vr 09.00-17.00 uur.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...