Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

078 - College aan ruim 1200 basisschool leerlingen

23 juni 2004

Op dinsdag 29 juni 2004 gaat de kinderuniversiteit in Groningen van start. Ruim 1200 leerlingen uit de kop van Drenthe, de provincie Groningen en het oosten van de provincie Friesland brengen een bezoek aan de jarige RUG, die haar 78ste lustrum viert. Prof.dr. Peter Barthel trakteert zijn jeugdige gehoor op een speciaal college, onder de titel ‘Een reis door het Heelal’.

Het aantal aanmeldingen overtreft de stoutste verwachtingen, aldus initiatiefnemer Theo Jurriens van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. ‘Gelukkig is Peter Barthel zo flexibel dat hij bereid is zijn college vier keer te houden. Verrassend is dat het merendeel van de leerlingen van buiten de stad komt. Blijkbaar maken ze er een spannend uitje van.’ Het fenomeen Kinderuniversiteit is in Duitsland een groot succes. Ook de Universiteit van Amsterdam organiseert soortgelijke activiteiten.

Sterrenkundig college

Met prof. Peter Barthel als reisleider maken de scholieren een reis door het Heelal. Ze verlaten de planeet aarde, kijken even snel bij de maan en reizen dan door naar andere planeten zoals Venus, Mars en Jupiter. Ze kijken ook achterom: wat is de zon eigenlijk en waarom moet je steeds 365 dagen wachten voordat je weer jarig bent? Wat is er nog meer voor moois in het Heelal te zien?

Peter Barthel

Peter Barthel (51) is hoogleraar Astrofysica van actieve melkwegstelsels bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Barthel is bekend vanwege zijn inspanningen op het gebied van onder meer de popularisering van sterrenkunde.

Noot voor de pers

- De colleges vinden plaats in de Offerhauszaal van het Academiegebouw aan de Broerstraat 5, om respectievelijk 9.30 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur.

- Informatie: Theo Jurriens, tel. (050)363 4346 of t.a.jurriens@fwn.rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:35

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...