Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

078 - College aan ruim 1200 basisschool leerlingen

23 juni 2004

Op dinsdag 29 juni 2004 gaat de kinderuniversiteit in Groningen van start. Ruim 1200 leerlingen uit de kop van Drenthe, de provincie Groningen en het oosten van de provincie Friesland brengen een bezoek aan de jarige RUG, die haar 78ste lustrum viert. Prof.dr. Peter Barthel trakteert zijn jeugdige gehoor op een speciaal college, onder de titel ‘Een reis door het Heelal’.

Het aantal aanmeldingen overtreft de stoutste verwachtingen, aldus initiatiefnemer Theo Jurriens van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. ‘Gelukkig is Peter Barthel zo flexibel dat hij bereid is zijn college vier keer te houden. Verrassend is dat het merendeel van de leerlingen van buiten de stad komt. Blijkbaar maken ze er een spannend uitje van.’ Het fenomeen Kinderuniversiteit is in Duitsland een groot succes. Ook de Universiteit van Amsterdam organiseert soortgelijke activiteiten.

Sterrenkundig college

Met prof. Peter Barthel als reisleider maken de scholieren een reis door het Heelal. Ze verlaten de planeet aarde, kijken even snel bij de maan en reizen dan door naar andere planeten zoals Venus, Mars en Jupiter. Ze kijken ook achterom: wat is de zon eigenlijk en waarom moet je steeds 365 dagen wachten voordat je weer jarig bent? Wat is er nog meer voor moois in het Heelal te zien?

Peter Barthel

Peter Barthel (51) is hoogleraar Astrofysica van actieve melkwegstelsels bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Barthel is bekend vanwege zijn inspanningen op het gebied van onder meer de popularisering van sterrenkunde.

Noot voor de pers

- De colleges vinden plaats in de Offerhauszaal van het Academiegebouw aan de Broerstraat 5, om respectievelijk 9.30 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur.

- Informatie: Theo Jurriens, tel. (050)363 4346 of t.a.jurriens@fwn.rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:35

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....