Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

070 - Oranje effectiever dan Duitsland

16 juni 2004

Oranje heeft weliswaar met 1-1 gelijkgespeeld tegen Duitsland, maar heeft effectiever en dus beter gevoetbald. Dit blijkt uit de analyse die is gemaakt door een speciaal computersysteem dat is ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het systeem, Effectivity in Action, bepaalt de effectiviteit van ieder team en iedere voetballer tijdens iedere wedstrijd. De weergave daarvan kan op ieder moment grafisch worden gepresenteerd.

Het Nederlands elftal is met het systeem beoordeeld met een gemiddeld effectiviteitscijfer van 5.87, terwijl Duitsland niet verder komt dan een 5.45. In de eerste helft, waarin Duitsland leidde met 1-0, is de effectiviteit van beide ploegen nog precies gelijk geëindigd: 5.51. Tot aan de tegengoal van Van Nistelrooy was de hoogste effectiviteitsscore om en om voor Nederland en Duitsland. Na de 1-1 ging Nederland beduidend effectiever spelen. Pas in de slotfase werd Duitsland weer effectiever, maar dit leidde niet tot een hoger eindgemiddelde dan Nederland.

Overwinning voorspeld

Het systeem van TSS voorspelde na de oefencampagne een overwinning voor Oranje, mits Roy Makaay als spits en Arjen Robben als linksvoor opgesteld zouden worden in de basis. Bondscoach Dick Advocaat koos echter in de basisopstelling voor Ruud van Nistelrooy als spits en Boudewijn Zenden als linksbuiten.

Tijdens het EK in Portugal zal het speciale computersysteem gebruikt worden voor analyses van de wedstrijden van Oranje en andere deelnemende landenteams. De onderzoekers en de computer maken zich nu op voor de volgende uitgebreide analyse van het volgende EK-duel tussen Nederland en Tsjechië, op 19 juni. Dan worden alle spelers van beide teams geanalyseerd. Ook kunnen grafieken onderlinge vergelijkingen maken en presenteren tussen de Nederlandse en Tsjechische voetballers.

Noor voor de pers

Meer info: prof. dr. Gerard Sierksma tel. (050) 363 3805  of Gert Jan Wormmeester; directeur Team Support Systems

Zie ook: www.teamsupportsystems.com: www.coachandscoutassistant.com

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:35

Meer nieuws