Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

056 - Fietsen van Wroclaw (Polen) naar Groningen

Over Grenzen Lustrumtour
28 mei 2004

Bijna honderd medewerkers, studenten en alumni van de Rijksuniversiteit Groningen en fietsende collega’s van Duitse universiteiten starten komend weekend met een 1000-kilometer lange fietstocht van Polen naar Nederland. De Over Grenzen Lustrumtour is één van de activiteiten waarmee de RUG haar 390-jarige bestaan viert. De fietsers rijden vanuit de nieuwe EU-lidstaat Polen in acht etappes langs de partneruniverstiteiten die op de route liggen. De tour start op 29 mei in Wroclaw en eindigt op 5 juni rond 19.00 uur in Groningen bij de Beatrix Kinderkliniek van het Academisch Ziekenhuis.

Bij de partneruniversiteiten in Wroclaw, Dresden, Göttingen, Jena en Oldenburg worden de fietsers feestelijk onthaald. De verschillende universiteiten zijn momenteel enthousiast bezig met het organiseren van verschillende activiteiten voor de fietsers. In de startplaats Wroclaw wordt de aanwezigheid van de groep gebruikt om het fietsgebruik in de universiteitsstad te promoten. Op het drielandenpunt Polen, Tsjechië en Duitsland (bij Zittau) vindt een symbolische vlaggen-overdracht plaats: 25 schoolkinderen uit de drie landen dragen de vlaggen van de 25 EU landen over aan de fietsers. In Dresden organiseert de Technische Universiteit een drietal excursies. Op de laatste dag doen de fietsers ook Greetsiel aan. De burgemeester van Greetsiel heeft de fietsers uitgenodigd voor een bezoek aan de geboorteplaats van de eerste rector van de RUG, Ubbo Emmius. Vervolgens gaat de groep per boot naar Delfzijl.

De totale route ziet er als volgt uit:

Zaterdag 29 mei: Wroclaw – Kowary 133 km

Zondag 30 mei: Kowary – Oderoberwitz 120 km

Maandag 31 mei: Oderoberwitz – Dresden 82 km

Dinsdag 1 juni: Dresden – Muehltal 175 km

Woensdag 2 juni: Muehltal – Jena – Weimar 70 km

Donderdag 3 juni Göttingen – Rinteln 135 km

Vrijdag 4 juni Rinteln – Oldenburg 145 km

Zaterdag 5 juni Oldenburg – Groningen 140 km

Fietsen voor een goed doel

De Nederlandse deelnemers van de fietstocht fietsen voor een goed doel: de Beatrix Kinderkliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het geld zal worden gebruikt voor de ICT infrastructuur van de kliniek, om zo het welzijn van kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven te verbeteren. Het AZG is dan ook het einddoel van de groep. Op zaterdag 5 juni worden ze hier rond 19.00 uur verwacht.

Cultuur, wetenschap en feest

De Lustrumtour is één van de vele activiteiten waarmee de RUG haar 78e lustrum viert. Vanaf 3 juni is het een maand lang tijd voor cultuur, wetenschap en feest. Van een lustrumexpositie van Wim T. Schippers tot een literair café en van een poëziewandeling en Galili Dance tot een festival met als hoofdact Trijntje Oosterhuis. Een erg afwisselend programma met één overeenkomst: de activiteiten sluiten allemaal aan bij het thema Over Grenzen. Alle feestelijkheden worden afgesloten met een muziek- en theaterfestival en een theaterspektakel op 25 juni.

Noot voor de pers

Heeft u vragen over de Over Grenzen Lustrumtour? Neem dan contact op met Theo Jurriens. Tijdens de reis is hij bereikbaar via 00 49 1604 271 517). Op www.overgrenzen.nu houdt hij een reisverslag bij.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws