Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

055 - Lustrum Rijksuniversiteit Groningen

27 mei 2004

De Rijksuniversiteit Groningen bestaat 390 jaar. Dat betekent dat er vanaf 3 juni 2004 een maand lang tijd is voor cultuur, wetenschap en feest. Van een lustrumexpositie van Wim T. Schippers tot een literair café, van een poëziewandeling en optredens van het dansgezelschap Galili Dance tot een festival met als hoofdact Trijntje Oosterhuis. Een programma met veel afwisseling en één overeenkomst: de activiteiten sluiten allemaal aan bij het thema ‘Over Grenzen’.

De lustrumviering begint op donderdag 3 juni in het Universiteitsmuseum met de opening van de lustrumexpositie van Wim T. Schippers, de onthulling van het kunstwerk de Lustrumverbeelding en de ingebruikname van de nieuwbouw van het museum: het Lustrumpaviljoen. De Lustrumverbeelding maakt deel uit van een meerjarige project. Vanaf 1994 tot het 400-jarig bestaan in 2014 laat de universiteit jaarlijks een beeld of verbeelding ontwerpen geïnspireerd op de geschiedenis van de universiteit, markante personages, wetenschapsgebieden of andere universitaire thema’s.

Cultuur

De hele lustrummaand is in het verbouwde Universiteitsmuseum de lustrumexpositie ‘Sporen van het spullenbeest’ te bezichtigen. Gastconservator van deze verrassende expositie is Wim T. Schippers. De expositie is even indrukwekkend als uitnodigend: een bonte verzameling objecten die behalve wetenschap in de volle breedte vooral de verzameldrift van de mens weergeeft. Het Universiteitsmuseum, Oude Kijk in’t Jatstraat 7A, is geopend op di t/m zo van 13.00- 17.00 uur. De toegang voor de lustrumexpositie is gratis.

Het Groningse Dansgezelschap Galili Dance heeft speciaal voor het 78e lustrum van de RUG een choreografie gemaakt: See Hear/Sea Here. Uitgangspunt voor deze choreografie is de vraag in hoeverre onze emoties bepaald worden door ons verstand. Galili maakt voor deze multidisciplinaire voorstelling zo gebruik van de ruimte van het Universiteitstheater dat het publiek niet ontkomt aan de haar toebedeelde rol van voyeur. Slagwerkgroep Percossa verzorgt live muziek in een bijzondere opstelling. De voorstelling is op 3 t/m 5 en 7 t/m 12 juni te zien in het Universiteitstheater (Oude Kijk in’t Jatstraat 26) aanvang 20.30 uur, kaarten kosten 10,- euro en zijn via de website www.overgrenzen.nu te reserveren en af te halen in de RUG-winkel, Oude Kijk in’t Jatstraat 39, ma t/m vr 09.00-17.00 en za. 13.00-17.00 uur.

Literatuur, wetenschap, discussie en muziek vormen de basis voor het literaire café. De avonden staan in het thema van Literatuur, wetenschap en muziek op z’n luchtigst. Er is een literair café op 4, 11 en 25 juni. Op 4 juni worden Def P (Osdorp Posse) en Doeko Bosscher (oud-rector RUG) geïnterviewd door Gillis Dorleijn, verder treden DJ Swingmaster en Coen Peppelenbos op. Vrijdag 11 juni is er muziek van het duo Anton Goudsmit/Arnold Dooijeweerd van de jazz-formatie New Cool Collective en wordt Martin Bril geïnterviewd door Stefan van der Poel. In het laatste literaire café op vrijdag 25 juni interviewt Hub. Hermans Pec van Andel en Wim T. Schippers (deze laatste onder voorbehoud), de avond wordt muzikaal omlijst door The Chocolate Factory en DJ Maestro. Als locatie is de tuin van het Academiegebouw gekozen, ingang Oude Boteringestraat 38. Het café begint om 17.00 uur, gratis kaarten zijn af te halen bij de RUG-winkel, Oude Kijk in’t Jatstraat 39, openingstijden ma t/m vr 09.00-17.00 en za 13.00-17.00 uur.

Bekende dichters, allen alumni van de RUG, dragen uit hun werk voor tijdens de Poëziewandeling. De dichters dragen hun werk voor op de plek die zij beschreven hebben in de bundel Poëtisch Academisch Groningen. De wandeling voert langs en door gebouwen, via trappen, torentjes, grafzerken en werkkamers binnen de universiteit. De Poëziewandeling biedt de mogelijkheid om te genieten van poëzie op plekken waar men normaal gesproken niet komt. De poëziewandeling wordt op vrijdag 18 juni drie keer gelopen. De wandeling start om 11.00, 14.00 en 17.00 uur, startpunt is het Universiteitsmuseum, meelopen is kosteloos. Gratis kaarten zijn af te halen bij de RUG-winkel, Oude Kijk in’t Jatstraat 39, openingstijden ma t/m vr 09.00-17.00 en za 13.00-17.00 uur.

Het Groninger Studenten Toneel speelt speciaal voor het lustrum van de RUG twee keer de voorstelling ‘Een doodleuke erfenis’. Deze komische thriller speelt zich af in de bibliotheek van een kapitaal landhuis. Met verwikkelingen rond een erfenis, een mysterieuze schrijfster en meerdere moorden. ‘Een doodleuke erfenis’ wordt gespeeld in de kleine zaal van de Oosterpoort op 3 en op 4 juni, aanvang 20.15, Kaarten kosten 8,- euro en zijn te reserveren via www.overgrenzen.nu. De kaarten kunnen worden opgehaald bij de RUG-winkel, Oude Kijk in’t Jatstraat 39, openingstijden ma t/m vr 09.00-17.00 en za 13.00-17.00 uur.

Wetenschap

Tijdens de Venusovergang op 8 juni - het moment dat Venus voor de zon langs trekt - houden verschillende wetenschappers lezingen over Venus. De lezingen gaan over het hoe en waarom van de Venusovergang, over Venus in de popmuziek en over Venus in de klassieke kunst. De Venusovergang is een zeldzaam natuurverschijnsel dat op een vroeg tijdstip aanvangt: 7.00 uur ‘s morgens. Geïnteresseerden kunnen dan samen ontbijten. De lezingen vinden plaats in het Universiteitsmuseum en zijn vrij toegankelijk. De kaarten voor het ontbijt zijn helaas al uitverkocht.

Ook het Groningse Voorbereidend jaar viert dit jaar haar tweede lustrum. Al tien jaar lang bereidt het Voorbereidend Jaar vluchteling studenten voor op het Groningse Hoger Onderwijs. Om dit te vieren organiseert zij onder de naam Studenten van ver een lezing, een openbaar interview en een film. De lezing heeft als titel: De kick van schakelen. Wat betekent het om een vluchteling te zijn? De film die wordt vertoont is In This World. Studenten van ver vindt plaats op 9 juni. De lezing wordt gehouden in het Academiegebouw, kaarten zijn gratis af tehalen bij de RUG-winkel, Oude Kijk in’t Jatstraat 39, openingstijden ma t/m vr 09.00-17.00 en za 13.00-17.00 uur. In This World is te zien in Filmtheater Images, Poelestraat 30 Groningen, reserveringen via tel. (050) 312 0433. Kaarten voor de film kosten 7,50 euro, een Stadjers-, CJP, studenten- of 65+pas geeft 1 euro korting.

Traditioneel vinden tijdens de lustrumviering de uitreikingen van de eredoctoraten plaats. Dit jaar ontvangen columnist Jan Blokker, essayist Ian Buruma en kinder- en jeugdboekenschrijfster Mirjam Pressler een eredoctoraat. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 18 juni. (Hierover verschijnt een afzonderlijk persbericht). De uitreiking van de eredoctoraten is een gelegenheid voor genodigden. Op woensdag 16 juni geven de drie erepromotores (respectievelijk prof.dr. W.K.B. Hofstee, prof.dr. J.N. Bremmer, mw prof.dr. W. Wende) tijdens een publiek debat hun visie op de maatschappelijke betekenis van het werk van de eredoctores. Dit debat vindt plaats in het Academiegebouw en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Tijdens het multiculturele debat gaan verschillende politici, opiniemakers, columnisten en wetenschappers in debat. Sprekers zijn: prof.dr. P.B. Cliteur, dr.mr.drs E. Elian, Sylvain Ephimenco, drs. F. Halsema, drs. A. Hirsi Ali, prof.dr. J. de Mul, dhr. S. Patijn en drs. J. Wallage. Het multiculturele debat wordt gehouden op maandag 21 juni. Kaarten à 10,- euro zijn verkrijgbaar via Studium Generale, Kleine Kromme Elleboog 7A, openingstijden: ma t/m do 09.00-17.00 uur. Kaarten kunnen ook via internet gereserveerd worden: www.overgrenzen.nu. Deze zijn af te halen bij de RUG-winkel, Oude Kijk in’t Jatstraat 39, ma t/m vr 09.00 -17.00 en za 13.00 -17.00 uur. Bezoekers krijgen gratis een congresbundel.

Feest

Het lustrum wordt afgesloten met een groots theater- en muziekfestival. Rondom de universitaire gebouwen in het centrum van de stad staan verschillende podia: muziek, stand-up comedy en straattheater. Op het hoofdpodium treden New Cool Collective en Izaline Calister op. Absolute hoofdact is Trijntje Oosterhuis. Met haar band speelt ze eigen nummers, oude Total Touch hits en covers van Stevie Wonder. Op het stand-up comedy en straattheaterpodium treden onder andere Boom Chicago, The Roadies, de Comedyband en verschillende (inter)nationale straattheateracts. Ook kunnen bezoekers lasergamen in de kelder van het Harmoniegebouw en genieten in de relax-area. En er is meer! Het festival is op vrijdag 25 juni, vanaf 17.00 uur. Kaarten kosten 5,- euro in de voorverkoop en 7,- euro aan de kassa.

Het lustrum en het festival worden afgesloten met een uniek gratis toegankelijk theaterspektakel op de Grote Markt. Theatergroep Close-Act speelt vanaf 23.00 uur de voorstelling Malaya. Malaya neemt de toeschouwers mee naar een mythische droomwereld van groteske beelden, vuur, licht en geluid. De voorstelling speelt zich af tussen het publiek. Acties komen van alle kanten: onder, boven, voor, achter, links en rechts. Laat je verrassen door Malaya!

Meer informatie over plaats, tijd en kosten van de verschillende programmaonderdelen vindt u op www.overgrenzen.nu

Noot voor de pers

 • Meer informatie over het totale lustrumprogramma: drs. Elly Jonker, lustrumcoördinator, tel. (050) 363 8700.

 • Meer informatie over het Multiculturele Debat: Studium Generale, tel. (050) 363 5463
 • Vertegenwoordigers van de pers die de opening op 3 juni willen bijwonen, zijn van harte welkom na aanmelding op tel. (050) 363 8700. De opening vindt plaats om 15.30 uur en wordt herhaald om 17.00 uur.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...