Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

052 - Peter van Dokkum ontvangt Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde

28 mei 2004

Tijdens de Nederlandse astronomenconferentie op Vlieland is op 27 mei 2004 de Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde uitgereikt aan prof. dr. Peter G. van Dokkum. De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een Nederlandse astronoom jonger dan veertig jaar voor onderzoek van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Aan de prijs is een bedrag verbonden van vijftienhonderd euro.

De Schmeitsprijs is aan Peter van Dokkum toegekend voor zijn belangrijke bijdragen op het gebied de studie van de vorming en evolutie van melkwegstelsels in het vroege heelal. Onder andere ontdekte hij dat er een belangrijke, nieuwe populatie bestaat van stelsels in het vroege heelal, die alleen met infrarode en niet met optische technieken kunnen worden waargenomen.

Peter van Dokkum studeerde sterrenkunde in Groningen en promoveerde daar vervolgens cum laude in 1999. Hij werkte vervolgens als Hubble Fellow aan het California Institute of Technology. In 2003 ging hij naar de Yale University (New Haven, Connecticut, V.S.), waar hij verbonden is aan het Astronomy Department.

Pastoor Schmeits

De Schmeitsprijs is vernoemd naar de in 1851 in Sittard geboren Maria Paschalis Schmeits, vele jaren kapelaan van de Sint Servaes in Maastricht en daarna pastoor in Venray. Toen Schmeits in 1919 overleed liet hij 2000 gulden na voor, zoals hij schreef: "Het bevorderen van de studie der sterrenkunde, onder alle menschelijke wetenschappen de hoogste, naar welk doel gestreeft wordt door het uitloven en uitkeren van prijzen aan hen die, zich naar het oordeel van een in te stellen jury, voor de astronomische wetenschap het meest verdienstelijk hebben gemaakt".

Schmeits was een bijzonder man. Hij wordt beschreven als iemand met een grote belangstelling voor de natuurwetenschappen en de humanoria. Zelf deed hij verschillende sterrenkundige waarnemingen. Als kapelaan was hij nauw betrokken bij de restauratie van de Sint Servaes eind vorige eeuw, waarover hij ook veel publiceerde.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. P.C. van der Kruit, voorzitter Stichting Pastoor Schmeits, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen, tel. (050) 363 40 73.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....