Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

052 - Peter van Dokkum ontvangt Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde

28 mei 2004

Tijdens de Nederlandse astronomenconferentie op Vlieland is op 27 mei 2004 de Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde uitgereikt aan prof. dr. Peter G. van Dokkum. De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een Nederlandse astronoom jonger dan veertig jaar voor onderzoek van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Aan de prijs is een bedrag verbonden van vijftienhonderd euro.

De Schmeitsprijs is aan Peter van Dokkum toegekend voor zijn belangrijke bijdragen op het gebied de studie van de vorming en evolutie van melkwegstelsels in het vroege heelal. Onder andere ontdekte hij dat er een belangrijke, nieuwe populatie bestaat van stelsels in het vroege heelal, die alleen met infrarode en niet met optische technieken kunnen worden waargenomen.

Peter van Dokkum studeerde sterrenkunde in Groningen en promoveerde daar vervolgens cum laude in 1999. Hij werkte vervolgens als Hubble Fellow aan het California Institute of Technology. In 2003 ging hij naar de Yale University (New Haven, Connecticut, V.S.), waar hij verbonden is aan het Astronomy Department.

Pastoor Schmeits

De Schmeitsprijs is vernoemd naar de in 1851 in Sittard geboren Maria Paschalis Schmeits, vele jaren kapelaan van de Sint Servaes in Maastricht en daarna pastoor in Venray. Toen Schmeits in 1919 overleed liet hij 2000 gulden na voor, zoals hij schreef: "Het bevorderen van de studie der sterrenkunde, onder alle menschelijke wetenschappen de hoogste, naar welk doel gestreeft wordt door het uitloven en uitkeren van prijzen aan hen die, zich naar het oordeel van een in te stellen jury, voor de astronomische wetenschap het meest verdienstelijk hebben gemaakt".

Schmeits was een bijzonder man. Hij wordt beschreven als iemand met een grote belangstelling voor de natuurwetenschappen en de humanoria. Zelf deed hij verschillende sterrenkundige waarnemingen. Als kapelaan was hij nauw betrokken bij de restauratie van de Sint Servaes eind vorige eeuw, waarover hij ook veel publiceerde.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. P.C. van der Kruit, voorzitter Stichting Pastoor Schmeits, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen, tel. (050) 363 40 73.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...