Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

046- RUG gastvrouw EU Science Olympiade 2004

27 april 2004

Van 2 tot 9 mei 2004 vindt in Groningen de tweede Europese Unie Science Olympiade (EUSO) plaats, onder auspiciën van de Rijksuniversiteit Groningen. In het natuurkunde- en scheikundelaboratorium op het universitaire Zernike-complex strijden leerlingen uit het voortgezet onderwijs, afkomstig uit acht landen van de EU, om de hoogste eer.

De EUSO wijkt af van de ‘monodisciplinaire’ olympiaden, zoals bij biologie, natuurkunde en scheikunde afzonderlijk. De opdrachten van de EUSO zijn multidisciplinair. Daarnaast is het een teamwedstrijd. De Science Olympiade is bedoeld voor jongeren die in het voortgezet onderwijs aan het einde van de basisvorming zitten of net met de tweede fase begonnen zijn.

Geschiedenis EUSO

In april 2003 heeft Ierland de eerste EU Science Olympiade georganiseerd. Tijdens deze eerste Olympiade streden 14 teams uit 7 van de uitgenodigde 15 landen in Dublin tegen elkaar. Elk team bestond uit drie leerlingen uit het voortgezet onderwijs, elk jonger dan 18 jaar. Elke leerling vertegenwoordigde één van de drie disciplines biologie, natuurkunde of scheikunde. De twee Nederlandse teams behaalden een gouden en een zilveren medaille.

Voorronden

In Nederland werden de voorronden op 17 oktober 2003 georganiseerd in samenwerking met vijf universiteiten en de Stichting Weten. Zestig teams namen deel aan deze eerste ronde. In groepjes moesten de leerlingen opdrachten uitvoeren in de biologie, natuurkunde en de scheikunde. De beste twee teams van elke universiteit dongen eind januari mee naar de drie hoogste plaatsen in de eindronde bij de universiteit van Nijmegen. De drie winnende teams doen mee aan de Science Olympiade in Groningen. Er spelen ook teams mee uit België, Denemarken, Duitsland, Ierland, Groot-Brittannië, Spanje en Zweden.

Ervaring

Groningen heeft een traditie in het organiseren van wedstrijden voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, zoals de jaarlijkse Nationale Natuurkunde Olympiade (samen met Utrecht), de Internationale Natuurkunde Olympiade (1990), de International Young Physicists Tournament (1994) en de Internationale Scheikunde Olympiade (2002). Inmiddels is een heel team aan de slag, met onder meer opgavenmakers (o.l.v. prof.dr.P. Blom, prof.dr. C. Hummelen en prof.dr. B. Poolman) en ook vele vrijwilligers.

Noot voor de pers

Meer informatie: Hans Jordens, tel. (050) 363 48 56 of h.jordens@phys.rug.nl.  

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:07

Meer nieuws