Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

038 - Ter Bogt benoemd tot bijzonder hoogleraar Overheidsmanagement

06 april 2004

Henk ter Bogt (Groenlo, 1955) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Overheidsmanagement binnen de faculteit der Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is ingesteld door het Groningen Universiteits Fonds (GUF) en wordt gesponsord door de gemeente Groningen en de provincie Groningen.

Overheidsorganisaties zijn onder druk komen te staan ten gevolge van onder meer de noodzaak tot bezuinigen, een meer kritische publieke opinie en een grotere behoefte in de samenleving aan meetbare overheidsprestaties. Het managen van overheidsorganisaties staat dan ook sterk in de belangstelling. Het gebruik van financieel-economische instrumenten, zoals begrotingen en rapportages, speelt hierbij een hoofdrol, naast bijvoorbeeld veranderingen in organisatiestructuren.

Versterking

De leerstoel overheidsmanagement is ingesteld om in onderzoek en onderwijs meer aandacht te kunnen besteden aan (de vernieuwing van) de financieel-economische beleids- en beheersinstrumenten binnen overheidsinstanties. Daarnaast dienen publicaties en adviezen op basis van onderzoek bij te dragen aan een versterking van het overheidsmanagement. Het instellen van de nieuwe leerstoel sluit aan bij het onderzoek dat op dit terrein wordt gedaan binnen de economische faculteit.

Affiniteit

De nieuwe hoogleraar heeft grote affiniteit met overheids- en non-profitorganisaties. Hij heeft jarenlang bestuurswerk voor enkele welzijnsorganisaties gedaan, is gemeenteraadslid van de gemeente Groningen geweest en zit nu in de Raad van Commissarissen van de woningcorporatie Volksbelang in Hoogezand. Daarnaast is hij lid van de redactie van het Economenblad, een vakblad voor afgestudeerde economen.

Curriculum vitea

Ter Bogt, die binnen de onderzoeksgroep van de economische faculteit op dit terrein een prominente plaats inneemt, studeerde algemene en bedrijfseconomie in Groningen. Hij promoveerde in 1998 aan de RUG op een proefschrift over verzelfstandiging en financieel management van overheidsorganisaties. Ter Bogt publiceerde diverse artikelen op het gebied van verzelfstandiging en financieel management van overheidsorganisaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften en daarnaast vele artikelen in Nederlandse vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften. Hij werkte voorheen als financieel beleidsmedewerker bij de provincie Groningen en als adviseur/onderzoeker binnen het Economisch Technisch Instituut Groningen. In 1991 werd hij universitair (hoofd-)docent management accounting aan de RUG.

Het onderzoek van Ter Bogt vindt plaats binnen de onderzoeksschool SOM. Binnen de vakgroep Financiering, Beleggingen en Accounting geeft Ter Bogt cursussen op het gebied van management accounting en verzorgde hij colleges voor de postdoctorale Controllersopleiding. Tevens is hij betrokken bij de gezamenlijke masteropleiding (MScBA) van de faculteiten Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr.H.J. ter Bogt, telefoon (050) 363 7191, e-mail: h.j.ter.bogt@eco.rug.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws