Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

028 - RUGkrakers: Noord Nederlandse Wetenschapswedstrijd

08 maart 2004

Ruim 400 leerlingen uit de drie noordelijke provincies, de kop van Overijssel en de Flevopolder hebben in de maand februari meegedaan aan de vier voorronden van RUGkrakers in het Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en de Stentor. De wedstrijd is een initiatief van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en moet laten zien dat wetenschap leuk, spannend maar bovenal ook nuttig is.

Niemand had alle vragen goed. Eline Koers uit Kamperveen scoorde het best. Vierentwintig leerlingen zijn uitgenodigd om de halve finale, verspreid over heel Noord-Nederland, te spelen. Op 3 april volgt de finale. De eindwinnaar vliegt naar Kazachstan om aanwezig te zijn bij de lancering van André Kuipers.

Samenwerking met bedrijfsleven

In maart 2004 worden de halve finales georganiseerd op plaatsen die wetenschappelijk of technologisch interessant zijn. Het programma wordt in nauw overleg met de gastheer samengesteld. Deze bedrijven of instellingen zijn niet zonder reden gekozen. Ze laten ieder op een eigen wijze zien dat we niet zonder kennis kunnen. In Drenthe werkt de Stichting ASTRON mee, die op dit moment een nieuw type radiotelescoop uniek in de wereld ontwikkelt. In Drachten stelt Philips zijn deuren open voor de halve finalisten uit Friesland.

Dinsdag 9 maart is de eerste halve finale bij het beroemde Materiaalkundig Studiecentrum (MSC) van de Rijksuniversiteit. Het eerste deel van de halve finale bestaat uit open en meerkeuzevragen waarin de middelbareschoolkennis wordt getoetst. Het tweede deel bestaat uit vragen te maken hebben met het werkterrein van de gastheer.

Noot voor de pers

- Meer informatie: Theo Jurriens, (050) 363 4346/4615 (werk).

- U bent van harte welkom op een van de halve finale plaatsen. Bevestiging van uw komst telefonisch of per email via info@rugkrakers.com wordt op prijsgesteld. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met één van de halve finalisten.

- Lokatie eerste halve finale: Nijenborgh 4, 9747 AG Groningen, 9 maart, aanvang 14.00 uur.

Deelnemers halve finale Groningen

Suyan Zhang, Hoogezand Dr. Aletta Jacobscollege
Johannes Wierenga, Aduard Willem Lodewijk Gymnasium
Gaaike Euwema, Zuidhorn Willem Lodewijk Gymnasium
Jaap Nienhius, Groningen Willem Lodewijk Gymnasium
Anne Dijkstra, Groningen Maartenscollege
Jaap Euwema, Zuidhorn Willem Lodewijk Gymnasium
Annika Haandrikman, Gieterveen Willem Lodewijk Gymnasium
Miriam Krap, Groningen Wesselgansfort College
Sarah Kampinga, Groningen Wesselgansfort College

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...