Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

027 - IBM-supercomputer Blue Gene/L ondergebracht bij Rijksuniversiteit Groningen

03 maart 2004

Het rekencentrum (RC) van de Rijksuniversiteit Groningen gaat onderdak bieden aan de IBM-Blue Gene/L supercomputer die IBM en ASTRON ontwikkelen. De supercomputer wordt over enkele jaren ingezet om de gegevens te verwerken die de nog te bouwen radiotelescoop LOFAR in Dwingeloo zal produceren. De computer krijgt een rekenkracht van 34,4 teraflop (34.400 miljard bewerkingen per seconde). Hiermee zou de IBM/ASTRON-computer de tweede plaats innemen op de huidige lijst van snelste computers ter wereld. De IBM-computer wordt dit jaar gebouwd en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2005 worden geïnstalleerd in de rekenhal van het RC.

Lofar

ASTRON en IBM gaan een gezamenlijk onderzoek starten naar computers die zeer grote hoeveelheden gegevens zeer snel kunnen verwerken. IBM zal de Blue Gene/L supercomputertechnologie inzetten voor LOFAR, de nieuwe radiotelescoop die ASTRON ontwikkelt en in 2006 operationeel moet zijn. Met LOFAR is het mogelijk 13 miljard jaar terug te kijken en het begin van de vroegste sterren en sterrenstelsel te bestuderen die vlak na de Oerknal zijn ontstaan.

Glasvezelnetwerk

In tegenstelling tot conventionele radiotelelscopen die grote parabolische schotelantennes gebruiken, zal LOFAR de signalen van meer dan 10.000 simpele ontvangers combineren. Deze antennes komen verspreid te staan over Noord-Nederland en een deel van Duitsland. De grote hoeveelheid digitale signalen van de antennes worden via een geavanceerd glasvezelnetwerk naar de Blue Gene/L supercomputer in het RC gestuurd. Hier worden de gegevens bijeengebracht en verwerkt met de Blue Gene/L processor. IT-onderzoekers, astronomen en andere wetenschappers verspreid over de hele wereld zullen toegang krijgen tot de faciliteit via snelle academische onderzoeksnetwerken.

Noot voor de pers:

Meer infomatie: afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. (050)-363 4444, e-mail vpr@rug.nl

Zie ook:

www.astron.nl

www.lofar.org

www.research.ibm.com

Laatst gewijzigd:29 juni 2018 12:43

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...