025 - Eredoctoraten 390-jarig bestaan Rijksuniversiteit Groningen

02 maart 2004

Tijdens de viering van haar 390-jarig bestaan zal de Rijksuniversiteit Groningen op 18 juni 2004 eredoctoraten uitreiken aan columnist Jan Blokker, essayist Ian Buruma en de kinder- en jeugdboekenschrijfster Mirjam Pressler.

Met het verlenen van deze eredoctoraten wil de universiteit haar waardering uiten voor de grote maatschappelijke en culturele verdiensten van de laureaten.

Jan Blokker

Jan Blokker (Amsterdam, 1927) debuteerde in 1951 als schrijver met de novelle Séjour, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerlings prijs ontving. Een jaar later begint zijn carrière als journalist bij Het Parool, waar hij op verzoek van Simon Carmiggelt filmrecensies gaat schrijven. Blokker werkte vervolgens bij het Algemeen Handelsblad en als televisiechef bij de VPRO. Grote bekendheid verwierf hij als medewerker van het satirische televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog eens een keer, maar vooral door zijn columns in de Volkskrant, de krant waarvan hij ten slotte adjunct-hoofdredacteur werd. De columns kenmerken zich door de scherpe satirische behandeling van actuele onderwerpen en modieuze trends. Blokker schreef filmscenario’s voor onder andere Bert Haanstra (Fanfare) en Fons Rademakers.

De RUG kent Jan Blokker een eredoctoraat in de sociale wetenschappen toe vanwege "zijn rijk en veelzijdig oeuvre, in het bijzonder voor zijn columns gedurende tientallen jaren in de Volkskrant, met een accent op zijn onafhankelijke, kritische bijdragen over de relatie tussen de sociale wetenschappen en het publiek. Het totaal van het oeuvre van Blokker vormt een markante bijdrage aan de Nederlandse cultuur". Ere-promotor is prof.dr. W.K.B. Hofstee (emeritus-hoogleraar psychologie).

Ian Buruma

Ian Buruma (Den Haag, 1951) schrijft politieke en culturele commentaren op de relatie Oost-West, waarbij hij zich vooral richt op Japan en China. Van zijn hand verscheen een groot aantal boeken en beschouwingen gebaseerd op een combinatie van analyse en reiservaring. Hij studeerde Chinese literatuur en geschiedenis aan de Universiteit Leiden en Japanese cinema aan de Nihon University, Tokyo. Buruma woonde en werkte in Tokyo, Hongkong, Londen, Berlijn, Washington, Oxford en New York, waar hij op het ogenblik hoogleraar Democracy, Human Rights & Journalism is aan het Bard College (New York). Buruma schrijft regelmatig bijdragen voor onder andere The New York Review of Books en NRC Handelsblad

De RUG kent Ian Buruma een eredoctoraat toe in de Godsdienstwetenschappen om daarmee "een intellectueel van Nederlandse bodem te eren die internationaal een grote autoriteit heeft opgebouwd op het gevoelige gebied van cross-culturele verhoudingen en die daarbij een morele maatstaf hanteert die nooit belerend, maar altijd invoelend en kritisch naar twee kanten is". Ere-promotor is prof.dr. J.N. Bremmer (hoogleraar algemene godsdienstgeschiedenis en vergelijkende godsdienstwetenschap).

Mirjam Pressler

De Duitse schrijfster Mirjam Pressler (Darmstadt, 1940) debuteerde in 1980 met de roman Bitterschokolade. Zij studeerde aan de Akademie für Bildende Künste in Frankfurt am Main en werkte daarna een jaar in een kibboets in Israël. Sinds vijftien jaar maakt ze ook vertalingen uit het Nederlands, Hebreeuws, Afrikaans en Engels. Van haar hand verschenen meer dan dertig boeken en meer dan tweehonderd vertalingen. Als belangrijk werk geldt de vertaling in het Duits van de wetenschappelijke editie van het dagboek van Anne Frank Het Achterhuis, haar medewerking aan een uitgebreide leeseditie van dat dagboek (1991) en de biografie van Anne Frank (Ich sehne mich so, 1992, in het Nederlands vertaald onder de titel Daar verlang ik zo naar). Dit jaar ontvangt ze de Deutsche Bücherpreis 2004, die op 25 maart wordt uitgereikt op de Leipziger Buchmesse.

De RUG kent Mirjam Pressler een eredoctoraat in de Letteren toe vanwege haar uitzondelijke bijdrage aan de Europese jeugdliteratuur en haar bijzondere verbondenheid met de Nederlandse literatuur en cultuur, en vooral haar werk over Anne Frank. Ere-promotor is mw. prof.dr. W. Wende (hoogleraar Duitse letterkunde)

Noot voor de pers

De eredoctoraten worden vrijdag 18 juni 2004 om 15.00 uur uitgereikt in de Martinikerk in Groningen.

Meer informatie: afdeling Interne en Externe Betrekkingen RUG tel. (050) 363 4444/5446, fax (050) 363 6300, e-mail vpr@rug.nl.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 14:53