Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

012 - RUG-Verzoekpraatje: u vraagt, wij spreken!

12 februari 2004

De Rijksuniversiteit Groningen bestaat 390 jaar en viert een groots feest, met het thema ‘Over grenzen’. Daarom wil de RUG graag allerlei maatschappelijke organisaties ontmoeten waarmee zij doorgaans een minder frequent contact heeft: basisscholen, asielzoekerscentra, sportclubs, plattelandsvrouwenverenigingen, bejaardentehuizen enzovoort. Elke organisatie kan bij de jarige universiteit een ‘verzoekpraatje’ aanvragen over een onderwerp waarover men meer wil weten. De RUG regelt vervolgens een spreker die een lezing kan geven. Zo wil de RUG de regio ‘trakteren op kennis’.

Allerlei onderwerpen zijn denkbaar. Wat komt kijken bij een reis naar Mars? Hoe werden hunebedden gebouwd? Hoe komt het dat de grens tussen Groningen en Drenthe een rechte lijn is? Hoe werkt de AEX-beurs? Hoe ontstaat een allergie bij kinderen? De RUG heeft vele deskundigen in huis die hun kennis graag met anderen delen.

De RUG komt naar je toe / De RUG ontvangt

Aan de hand van het onderwerp gaat het RUG-lustrumbureau op zoek naar een geschikte spreker die werkt bij de universiteit of er gestudeerd heeft. Deze komt naar de organisatie toe op een tijdstip dat in onderling overleg wordt vastgesteld. Wie nieuwsgierig is hoe de universiteit eruit ziet, is ook welkom bij de RUG. De lezingen vinden plaats in de periode maart t/m juni. In de lustrumweken (3-25 juni) worden de ‘lustrumcolleges’ in het speciale lustrumpaviljoen gehouden. Dit is het gerenoveerde Universiteitsmuseum, het kloppend hart van de lustrumviering, met Wim T. Schippers als gastconservator.

Voorwaarden

Bij alle aanvragen is het de bedoeling dat ze niet door individuele personen, maar alleen door groepen in georganiseerd verband worden ingediend. Ook eenvoudige vragen, waarop één kort antwoord volstaat, passen niet in het kader van deze lustrumactiviteit. Uit alle binnengekomen aanvragen selecteren de medewerkers van RUG-Verzoekpraatje de leukste en zoeken er, in overleg, een geschikte spreker en locatie bij. Omdat de universiteit het feest geeft, zijn er voor de verenigingen geen kosten aan verbonden.

Noot voor de pers

- informatie: initiatiefnemer Theo Jurriens, tel. (050) 363 4346 / 06-53816959 / t.a.jurriens@fwn.rug.nl  of lustrumcoördinator Elly Jonker, tel (050)363 8700 / e.jonker@rug.nl

- aanvragen: tel. (050) 363 8766 / lustrum@rug.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34

Meer nieuws