Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Promotie dhr. Alkhalaf: Novel approaches in diabetic nephropathy

Wanneer:wo 10-04-2013 om 16:15

Promotie: dhr. Alkhalaf, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel approaches in diabetic nephropathy

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. H.J.G. Bilo

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe techniek voor opsporen vroege nierschade bij diabetes

Analyse van eiwitten en collageenfragmenten in de urine is een bruikbare methode om al vroeg de diagnose te kunnen stellen van nierschade bij patiënten met diabetes. UMCG-onderzoeker Alaa Alkhalaf denkt dat het daarmee in de toekomst mogelijk wordt om diabetespatiënten met een verhoogd risico op nierschade tijdig te behandelen en regelmatig te controleren.

De analyse van eiwitten en collageenfragmenten in urine die Alkhalaf heeft ontwikkeld maakt gebruik van proteomics-technieken. Meer onderzoek is nodig om te kijken of het routinematige gebruik van deze techniek bij patiënten met diabetes een zinvolle en kosteneffectieve benadering is.

Verder heeft Alkhalaf onderzoek gedaan naar genetische risicofactoren voor nierziekten bij diabetespatiënten. Het volgen van patiënten in de tijd leverde nieuwe inzichten op, waaronder de bevinding dat het carnosinase-1 gen (CNDP1) voorspellend is voor het risico op eindstadium nierfalen bij patiënten met type 1 diabetes. Genetische varianten bleken bij patiënten met type 1 diabetes andere effecten te hebben op achteruitgang van de nierfunctie dan bij patiënten met type 2 diabetes. Alkhalaf hoopt dat andere studies zijn bevindingen kunnen bevestigen en daarmee bijdragen aan het verhelderen van de rol van CNDP1 bij diabetische nierschade.

Tenslotte heeft Alkhalaf geen onderbouwing gevonden voor het gebruik van vitamine B1 bij patiënten met type 2 diabetes, omdat het niet leidt tot vermindering van eiwituitscheiding in de urine of andere markers van nierschade.

Alaa Alkhalaf (Syrië, 1982) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het kader van Onderzoeksinstituut GUIDE, en het Diabetes Kenniscentrum en de afdeling Interne Geneeskunde van de Isala Klinieken Zwolle. Alkhalaf is momenteel in opleiding tot specialist in Maag-, Darm- en Leverziekten in de Isala Klinieken in Zwolle.

View this page in: English