Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Effects of nutrition on cognitive decline in Alzheimer's disease. Dietary intervention affects relevant parameters in Alzheimer models

08 februari 2013

Promotie: dhr. M.C. de Wilde, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effects of nutrition on cognitive decline in Alzheimer's disease. Dietary intervention affects relevant parameters in Alzheimer models

Promotor(s): prof.dr. P.G.M. Luiten, prof.dr. P. Scheltens

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Voedingssupplementen en de ziekte van Alzheimer

Het verband tussen de ziekte van Alzheimer (AD) en voeding wordt sinds ongeveer 25 jaar herkend. De laatste paar jaar wordt steeds duidelijker dat vooral combinaties van voedingsstoffen potentie hebben voor behandelingsdoeleinden. Het onderzoek van Martijn de Wilde heeft daaraan bijgedragen; om te beginnen door te wijzen op het belang van het combineren van voedingsstoffen. Vervolgens heeft hij met verschillende preklinische modellen aangetoond dat specifieke combinaties van voedingsstoffen risicofactoren kunnen verlagen die geassocieerd worden met de ontwikkeling van AD. In preklinische modellen die vroege AD nabootsen, laat supplementatie met de specifieke voedingsstoffencombinatie Fortasyn® Connect zien, dat de productie en ophoping van het AD-gerelateerde eiwit bèta-amyloid verlaagd wordt. Ook biedt Fortasyn Connect bescherming tegen de toxische effecten van dit eiwit, wat zichtbaar wordt als verminderde neurodegeneratie. Het potentieel van voedingsinterventie vroeg in het ziekteproces wordt verder onderschreven met klinische data in patiënten met de diagnose AD. Supplementatie van vroege AD-patiënten met de medische voeding Souvenaid® (bevat Fortasyn Connect) resulteerde in verbetering van het verbale geheugen. Deze resultaten suggereren dat Fortasyn Connect mogelijk effect heeft via verbetering van synapse vorming en functie, een aspect van AD dat vroeg in het ziekteproces verkeerd gaat, zelfs voordat klinische symptomen ontstaan. Ten slotte doet De Wilde in zijn proefschrift suggesties hoe de mechanistische effecten onderliggend aan de geheugeneffecten gemeten kunnen worden, waarbij de focus ligt op effecten op de synaps functie. De Wilde concludeert dat de risicoverlagende, beschermende en regeneratieve effecten van Fortasyn Connect het ziekteproces zou kunnen vertragen in de prodromale fase van AD.

Martijn de Wilde (Nijmegen, 1975) behaalde een Master Gedrags- en Neurowetenschappen. Hij promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij zijn werkgever Danone Research Wageningen, afdeling Disease Targeted Nutrition en bij de vakgroep Moleculaire Neurobiologie van de RUG. Het werd gefinancierd door Danone Research, EU FP5 LipiDiet QLRT-200100172, EU FP7 LipiDiDiet 211696 en SenterNovem US010311.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:05
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...