Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Prevention of chronic kidney disease and its consequences

The role of socioeconomic status
Promotie:dr. P. (Priya) Vart
Wanneer:13 april 2015
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. S.A. (Menno) Reijneveld, prof. dr. U. (Ute) Bultmann, prof. dr. R.T. (Ron) Gansevoort
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Prevention of chronic kidney disease and its consequences

Mensen met lagere sociaal-economische status krijgen vaker chronische nierschade

Hoe lager de sociaal-economische status, des te hoger is het risico dat iemand chronische nierschade (onvoldoende werkende nieren) ontwikkelt. Dat concludeert Priya Vart, die het verband bestudeerde tussen opleidingsniveau, inkomen en chronische nierschade. Het zou volgens hem de moeite waard kunnen zijn om mensen met een lagere sociaal-economische status preventief te screenen op de aandoening. 

Bij chronische nierschade werkt het ingenieuze filtersysteem van de nieren niet meer goed. De filtertjes die nog wel goed werken, moeten harder werken en slijten daardoor sneller. Versleten nierweefsel kan niet worden vervangen, waardoor chronische nierschade niet geneest. De aandoening staat niet op zichzelf, maar is het gevolg van andere aandoeningen. Onderzoekers wisten al dat diabetes en hoge bloeddruk risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van chronische nierschade, net als sommige aangeboren afwijkingen. Nu blijkt dus uit het onderzoek van Vart dat ook een lagere sociaaleconomische status een risicofactor is. 

Vart analyseerde voor zijn onderzoek grote Nederlandse en Amerikaanse gegevensbestanden met ziekte-informatie over chronische nierschade. Uit die bestanden blijkt dat mensen met een lagere opleiding en/of een lager inkomen maar liefst een 40% hoger risico hebben op het krijgen van chronische nierschade dan mensen met een hogere sociaaleconomische status. In Nederland hebben mensen met een laag opleidingsniveau het hoogste risico, in Amerika geldt dat voor mensen met een laag inkomen. Vart zou daarom de huidige screening op chronische nierschade in de risicogroepen willen uitbreiden met mensen met een lage sociaaleconomische status. Daarvoor is eerst onderzoek nodig over de kosteneffectiviteit van zo’n aanpak. 

Priya Vart (1985) studeerde public health aan de universiteit van Glasgow (Verenigd Koninkrijk). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat het onderzoek ook financierde. Vart werkt als onderzoeker in de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore (Verenigde Staten).