Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Opleidingen Minor programma's

Minorruimte

De meeste bacheloropleidingen hebben een minorruimte van 15 of 30 EC opgenomen in semester 1 van studiejaar 3. In deze periode volg je geen vakken van jouw reguliere bachelor, maar verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Dit doe je middels een universitair, facultair of persoonlijk minorpakket, een studieperiode in het buitenland of een stage. Op deze website vind je meer informatie over de wijze waarop jij jouw minorruimte kunt inrichten.

Waarom een minorruimte?

De minorruimte biedt jou de mogelijkheid een accent aan te brengen in jouw studie. Je krijgt zo de kans jouw eigen studiepad uit te stippelen. Je kunt de minorruimte gebruiken om jouw horizon te verbreden of juist kennis en vaardigheden te verdiepen. Daarnaast kun je je persoonlijk ontwikkelen door een tijd in het buitenland te studeren of juist kennismaken met de arbeidsmarkt via een stage.

Invulling minorruimte

Het verschilt per studie of je een minorruimte hebt, hoe groot deze ruimte is en op welke manier je de minorruimte mag invullen. In dit schema kun je per bachelor opzoeken wat de regels zijn. In het algemeen zijn er zes mogelijkheden om de minorruimte in te vullen:

  1. Universitair minorpakket: deze pakketten zijn toegankelijk voor studenten van alle opleidingen. Je komt zo in aanraking met studenten van allerlei opleidingen en met verschillende perspectieven op een onderwerp dat verder afstaat van jouw bachelor. Via een universitair minorpakket verbreed je jouw kennis en vaardigheden.
  2. Facultair minorpakket: sommige faculteiten bieden minorpakketten aan die alleen toegankelijk zijn voor studenten van de eigen faculteit. Via een facultair minorpakket verdiep je jouw kennis en vaardigheden. In sommige gevallen kan een facultair minorpakket de mogelijkheid bieden over te stappen naar een andere master binnen de faculteit.
  3. Persoonlijk minorpakket: dit pakket stel je zelf samen en geeft je de kans om jouw eigen interesses te volgen. Persoonlijke minorpakketten moet je altijd vooraf ter goedkeuring voorleggen aan de examencommissie van jouw opleiding. Jouw studieadviseur kan je meer vertellen over hoe je een persoonlijk minorpakket samenstelt en laat goedkeuren.
  4. Educatieve minor: als je een bachelor volgt in de richting van een schoolvak, kun je kennismaken met lesgeven in het voortgezet onderwijs via de Educatieve Minor. Na afronding van de Educatieve Minor én jouw bachelor ontvang je een (beperkte tweedegraads) lesbevoegdheid. Daarmee mag je lesgeven in de onderbouw van havo/vwo en op de theoretische leerweg van het vmbo.
  5. Studeren in het buitenland: je kunt jouw minorruimte ook invullen met een periode studeren aan een buitenlandse universiteit. Als je meer wilt weten over deze mogelijkheid, neem dan contact op met jouw studieadviseur.
  6. Onderzoeks- of maatschappelijke stage: een aantal opleidingen biedt de mogelijkheid om stage te lopen binnen de minorruimte. Als je meer wilt weten over deze mogelijkheid, neem dan contact op met jouw studieadviseur.
  7. Career Minor: deze gevarieerde minor heeft als doel je voor te bereiden op het werken in de praktijk. Je kunt een thema kiezen dat aansluit bij je belangstelling en je sluit de minor af met een stage, de ontwikkeling van een ondernemersconcept of een concrete opdracht. Meer informatie is te vinden op de website van de Career Minor. Lees meer over een van de recente projecten van studenten.

Toegankelijkheid

Om een minorpakket te mogen volgen, dien je de propedeutische fase van je opleiding te hebben afgerond. Masterstudenten kunnen geen minorpakket volgen als onderdeel van hun masteropleiding. Hbo-studenten zijn niet toelaatbaar tot de minorpakketten aan de RUG.

De universitaire minorpakketten zijn in principe toegankelijk voor alle bachelorstudenten, ongeacht vooropleiding. In sommige gevallen is de overlap tussen het minorpakket en de reguliere opleiding echter te groot en is de inschrijving niet toegestaan. Dit staat vermeld in de minorbeschrijving. Facultaire minorpakketten zijn alleen bestemd voor studenten die studeren binnen die faculteit.

Minorruimte per opleiding

In dit schema kun je opzoeken of jouw bachelor een minorruimte heeft en hoe je die kunt invullen. Sommige opleidingen bieden geen minorruimte aan, omdat er bijvoorbeeld eisen vanuit het beroepenveld worden gesteld aan het onderwijsprogramma. Indien jouw opleiding geen minorruimte aanbiedt, maar je wel op zoek bent naar verdieping of verbreding, kun je contact opnemen met de studieadviseur van jouw opleiding.

Overzicht minorruimte per opleiding

Laatst gewijzigd:25 mei 2023 12:46
View this page in: English