Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenFiscaal Recht
Header image Fiscaal Recht

Fiscaal Recht

Arbeidsmarkt

Na de master kun je als fiscaal jurist terecht bij de overheid en in het bedrijfsleven. Je kunt functies krijgen als belastinginspecteur, belastingadviseur of fiscaal juridisch medewerker. Ook kun je aan de slag in het bank- en verzekeringswezen en bij werkgevers- en werknemersorganisaties. Met een aantal aanvullende vakken kun je het zogeheten civiel effect behalen en advocaat, rechter of officier van justitie worden.

Als fiscalist ben je specialist op het gebied van het belastingrecht. Je eerste keus op de arbeidsmarkt zal daarom een belastingadvieskantoor of de belastingdienst zijn.

In het advieswezen heb je de keus tussen verschillende types kantoren. De internationaal werkende adviesbureaus werven uitsluitend academisch gevormde fiscalisten. Je kunt er ook voor kiezen om bij een landelijk of regionaal opererend kantoor te gaan werken. De internationale kantoren bedienen een ander marktsegment dan de nationaal en regionaal werkende. Het ligt mede aan je eigen voorkeur waar je terecht komt. Traditioneel is het voor fiscalisten relatief makkelijk om aan het werk te komen.

De tweede grote werkgever voor fiscalisten is de belastingdienst. In de afgelopen jaren heeft de belastingdienst nauwelijks academici geworven, maar sinds kort is daar verandering in gekomen. De belastingdienst is als potentiële werkgever weer een reële keus geworden.

Naast het advieswezen en de fiscus kun je ook terecht bij andere werkgevers, zoals het Ministerie van Financiën, de rechterlijke macht en de fiscale afdelingen van lagere overheden en grote bedrijven zoals banken en verzekeraars.

Potentiële beroepen

 • Functie bij de overheid
 • Functie in het bedrijfsleven
 • Functie in het bank- of verzekeringswezen
 • Testimonial van Stefan Knol

  Alumnus Stefan Knol: 'Dit vakgebied is constant in ontwikkeling door politieke en maatschappelijke invloeden'.

  Tijdens mijn bachelor Fiscaal Recht & Economie wist ik al snel dat ik na deze opleiding meer diepgang wilde. Ik heb voor de Rijksuniversiteit Groningen gekozen omdat deze bekend staat als een kwalitatief hoogstaande universiteit op het gebied van (fiscaal) recht.

  Naast toepassing van ‘de letter van de wet’ heb ik bij de RUG écht geleerd om de gedachte achter de wetsartikelen te begrijpen, een onmisbare kwaliteit voor een fiscalist.

  Na het schakelprogramma heb ik de master Fiscaal Recht gevolgd en deze heb ik in juni 2018 afgerond. Als mij wordt gevraagd wat ik het mooiste vind van de studie Fiscaal Recht dan antwoord ik zonder twijfel dat het mooiste is om samen te sparren en te discussiëren met de docenten en professoren die op hun vakgebied zeer actuele en diepgaande kennis hebben.

  Na de studie kostte het mij nauwelijks moeite om een baan te vinden, dit lukt veel studenten zelfs al tijdens hun studie. Zeker op dit moment is de vraag naar goede fiscalisten groter dan het aanbod. Mijn loopbaan is al tijdens mijn studie begonnen, ik heb bij een multinational op de fiscale afdeling mogen werken en aansluitend heb ik in de adviessector een werkstudentschap gedaan. Nu werk ik voor de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën als Tax Talent Trainee (inspecteur/fiscalist). Dit geeft denk ik al aan hoe divers het werkveld is.

  In de praktijk merk je dat je veel hebt gehad aan je studie, enerzijds heb je een sterke inhoudelijke basis en anderzijds heb je geleerd hoe je nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied volgt en plaatst in het grotere geheel. Daar zit misschien ook wel de charme én de uitdaging van het fiscale vakgebied: het is een vakgebied dat constant in ontwikkeling is door politieke en maatschappelijke invloeden.


  Sluiten
  – Stefan Knol
 • Testimonial van

  Student Anne: Geen moment spijt van mijn keuze

  Net als veel middelbare scholieren wist ik eigenlijk niet wat ik wilde studeren na mijn examens. Ik heb echter nooit nagedacht over studeren in een andere stad dan Groningen. Toevallig liggen mijn roots in Groningen, maar het is ook gewoon een hele fijne studentenstad.

  Alles is op loopafstand, kroegen kennen geen sluitingstijd, overal zijn leuke eettentjes. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om je te ontwikkelen als student. Je kunt lekker rustig door je studententijd gaan of bij een van de vele studie- en/of studentenvereniging gaan.

  Ik begon met de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Pas na twee jaar stapte ik over op de bachelor Fiscaal Recht. Ik hoopte dat Fiscaal Recht minder breed zou zijn en meer economie zou bevatten. Dit is deels uitgekomen; het is een mooie combinatie tussen recht en economie.

  Fiscaal recht is geen massale studie; je staat dicht bij je docenten en medestudenten. Bovendien is er een goede samenwerking tussen de faculteit en de studievereniging Groninger Fiscale Eenheid (GFE), waar ik zelf ook actief lid van ben geweest. Dit heeft mij de mogelijk geboden om kennis te maken met de praktijk, mijn sociale netwerk (ook professioneel) uit te breiden, uiteindelijk een aantal (betaalde) stages te lopen en twee hele gave reizen, naar respectievelijk San Francisco en Rio de Janeiro, te maken.

  Ik zit inmiddels in de masterfase en ben tot de conclusie gekomen dat de Fiscale opleiding mij een redelijk zekere toegang bied tot een bijzondere, veelzijdige en dynamische wereld. Als je affiniteit hebt met economie en recht, dan raad ik je zeker aan om je eens verder in deze opleiding te verdiepen.

  Sluiten
printView this page in: English