Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Aardrijkskunde
Header image Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Aardrijkskunde

Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Aardrijkskunde

Programma

  • 1e jaar

    In het 1e jaar wordt één van de Masteropleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen gevolgd. Als student van de Educatieve Master dien je deze keuzeruimte in semester 2 in te vullen met Basiscursus en Masterstage 1 aardrijkskunde (samen 10 EC). Overleg zo nodig met je coördinator hoe je dit kunt inpassen. In het 1e jaar van de opleiding schrijf je je in voor 2 opleidingen: voor een Masteropleiding en voor de tweejarige Educatieve Master.

  • 2e jaar

    Het 2e jaar van de opleiding ben je 3 dagen (dinsdag t/m donderdag) in de week beschikbaar op je stageschool. Op maandag volg je colleges vakdidactiek en onderwijskunde en de vrijdag is beschikbaar voor opdrachten en lesvoorbereidingen. In de eerste helft van het jaar volg je op vrijdag colleges Landschappen van Nederland.

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Verplichte masteronderdelen van: Culturele geografie, Economische geografie, Socio-Spatial Planning, Real Estate Studies, Population Studies of Environmental and Infrastructure Planning (50 EC)
Basiscursus Master Lerarenopleiding (5 EC)
Masterstage 1 Leraar Aardrijkskunde (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Vakdidactiek 1 Aardrijkskunde (5 EC)
Masterstage 2 Leraar Aardrijkskunde (15 EC)
Pedagogiek (5 EC)
Vakdidactiek 2 Aardrijkskunde (5 EC)
Masterstage 3 Leraar Aardrijkskunde (10 EC)
Vakdidactiek 3 Aardrijkskunde (10 EC)

Het is wenselijk om in september te beginnen zodat je de vakken Basiscursus en Masterstage 1 in het 2e deel van je 1e jaar volgt. Meer informatie over de vakken in deze master vind je op http://www.rug.nl/frw/education/master-info-frw/programma-master-lerarenopleiding-aardrijkskunde

Ook het verkrijgen van een stageplaats is dan eenvoudiger. Ook als student van de eenjarige master LVHO dien je waarschijnlijk het vak Landschappen van Nederland te volgen in verband met landelijke afspraken over de sociaal- en fysisch-geografische kennis die verwacht mag worden van een eerstegraads docent. Als je de Educatieve Minor hebt afgerond kun je bij de Examencommissie van de Lerarenopleiding een vrijstelling aanvragen voor Basiscursus en Masterstage 1.

Vanaf september 2018 gaat deze opleiding verder als Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Mens- en Maatschappijwetenschappen: Aardrijkskunde met croho-code 68532, track 8551.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is ontraden
  • Maximaal 30 EC

Studeren in het buitenland is geen mogelijkheid.

Waarom in Groningen?

De Educatieve Master voor aardrijkskunde in Groningen onderscheidt zich door de keuzevrijheid: je kunt zelf bepalen welke van de zes Masteropleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen voor jou het meest interessant is en wilt volgen in het eerste jaar van de Educatieve Master.

Tijdens het eerste jaar maak je bij de vakken Basiscursus en Masterstage 1 al kennis met het beroep van aardrijkskundedocent. Mocht je na deze kennismaking tot het inzicht zijn gekomen dat je jezelf toch niet voor de klas ziet staan dan kun je na het eerste jaar stoppen en dan heb je gewoon het diploma van de gekozen Masteropleiding op zak. De Lerarenopleiding regelt de scholen waar je Masterstages 1, 2 en 3 loopt. Masterstage 2 en 3 loop je doorgaans op dezelfde school. Op sommige scholen krijg je een vergoeding voor Masterstages 2 en 3. Het is van belang om voor 15 mei het formulier voor de aanvraag van een stageplaats in te vullen zodat je vanaf het begin van het schooljaar een school hebt om je stage te volgen.

Vanuit de opleiding krijg je een tutor toegewezen die je eerste aanspreekpunt is bij vragen. Daarnaast heeft elk schoolvak tenminste een vakdidacticus die schoolvakspecifieke kennis heeft.

printOok beschikbaar in het: English