Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenFarmacie
Header image Farmacie

Programma-opties

 • Differentiatie Productie en Kwaliteit (specialisatie)

  In deze differentiatie maak je uitgebreid kennis met de verschillende aspecten die samenhangen met het ontwerp en de (grootschalige) productie van geneesmiddelen.

  Apothekers zijn op velerlei wijzen betrokken bij deze processen. Vanuit de kliniek kan bijvoorbeeld de vraag komen naar een specifieke toedieningsvorm of een nieuwe actieve verbinding vraagt om een bijzondere toedieningsroute. In deze differentiatie leer je met dit type vragen om te gaan. Je zult de farmacotherapeutische relevantie moeten kunnen beoordelen en een toedieningsvorm kunnen kiezen. Ook zul je een formulering en een bereidingsvoorschrift moeten kunnen opstellen. Je zult de aflevering en eventueel de toediening aan de patiënt moeten kunnen begeleiden.

 • Differentiatie Zorg (specialisatie)

  In deze differentiatie kun je je gericht verdiepen in farmaceutische (patiënten)zorg.

  Er wordt extra aandacht geschonken aan kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn om de zorgvraag van de patiënt adequaat te kunnen beantwoorden. Deze verdieping is een gedegen voorbereiding op de rol en taken van de (openbare) apotheker als zorgverlener/behandelaar. Aandacht zal worden gegeven aan de kerncompetenties hierbij, zoals de bekwaamheden in communiceren, problemen oplossen, toepassen van kennis en wetenschap, multidisciplinair handelen op individueel en populatieniveau en farmaceutische bedrijfsvoering. Het volgen van deze differentiatie zal jou met je belangstelling voor de beroepsuitoefening van de apotheker als zorgverlener/behandelaar een goed beeld geven van de noodzakelijk geachte kennis en vaardigheden.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 60 EC

Exchange: All our science and engineering programmes offer study abroad possibilities at a number of partner institutions. Our partners include top-100 universities in Europe (for example in Germany, UK, and Sweden) and in the USA, China, South-East Asia, and South America. Our exchange programmes have a typical duration of one semester and count toward your final degree.

Het is mogelijk voor je masterproject een tijd naar het buitenland te gaan. Plan dit op tijd in overleg met de studieadviseur.

Waarom in Groningen?
 • De opleiding Farmacie in Groningen heeft een sterke focus op wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de apotheekpraktijk
 • Veel keuzeruimte tijdens onderzoeksdifferentiatie
 • Beste master Farmacie volgens Keuzegids Masters 2017 en Elsevier
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
 • Testimonial van Quincy de Hoog

  – Quincy de Hoog
 • Testimonial van

  Gelukkig in het klinisch geneesmiddelen onderzoek terecht gekomen!

  'Sinds anderhalf jaar werk ik voor PRA Health Sciences in Groningen. Dat is een internationaal bedrijf in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het is een wereld op zich. Als bedrijven uit de farmaceutische industrie een nieuwe stof hebben ontwikkeld, is het vooral belangrijk te weten hoe mensen hierop reageren. Dit is heel specifiek onderzoek, dat ze uitbesteden aan bedrijven zoals PRA.

  Vanaf het moment dat een studie binnenkomt bij PRA, moeten heel veel verschillende afdelingen aan de slag. De afdeling recruitment werft gezonde vrijwilligers voor de tests, het contract moet geregeld, we werken een protocol uit en maken instructies voor het medisch personeel in de kliniek. Speciale programmeurs gaan met de data aan de slag en onder andere onze biostatistici en medical writers werken de resultaten uit. Een heel traject. Als project manager zet je alles uit en houd je gedurende het hele project contact met de internationale opdrachtgever.

  Inmiddels werk ik op de afdeling proposals. Hier komen alle aanvragen voor nieuwe onderzoeken binnen. Met een dagelijkse call wordt bekeken of we de studie kunnen en willen uitvoeren in onze kliniek. Als dat zo is, gaan we binnen onze afdeling aan de slag om een proposal voor de klant te bouwen.

  Erg leuk aan mijn werk vind ik dat je een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In de opleiding is er helaas nog niet zo veel aandacht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Ik heb er via mijn masteronderzoek voor de afdeling klinische farmacologie ervaring in opgedaan. Gelukkig maar, want ik vind klinisch geneesmiddelenonderzoek waanzinnig gaaf!'

  Sluiten
 • Testimonial van

  Lung patients made sick for good cause

printView this page in: English