Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenOpleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Economie en Bedrijfswetenschappen
Header image Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Economie en Bedrijfswetenschappen

Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Economie en Bedrijfswetenschappen

Programma

 • 1e jaar

  In het eerste masterjaar volg je hoofdzakelijk het programma van een Master of Science bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Binnen dat programma maak je kennis met de lerarenopleiding: je volgt in dat jaar in het tweede semester de praktijkgerichte vakken Basiscursus Master Lerarenopleiding (5 EC) en Masterstage 1 Leraar Economie-M&O (5 EC), waaraan een korte stage verbonden is.

 • 2e jaar

  In het tweede masterjaar wordt je vanuit de praktijk opgeleid tot docent, coach en tot economisch en/of bedrijfskundig vakspecialist. Er is ruimschoots de gelegenheid om in dit praktijkjaar je eigen specialisatie in het educatieve en communicatieve veld te kiezen en te realiseren. Je rondt in het tweede masterjaar ook je vakmaster af. Zo haal je twee mastertitels in twee jaar. Bovendien behoort een stagevergoeding in het laatste masterjaar tot de mogelijkheden.

Opbouw programma

Vak
Basiscursus Master Lerarenopleiding (5 EC)
Masterstage 1 Leraar Economie-M&O (5 EC)
Vakken uit masterprogramma FEB (30 EC)
Vakken uit masterprogramma FEB (20 EC)
Vak
Masterstage 2 Leraar Economie-M&O (15 EC)
Masterstage 3 Leraar Economie-M&O (10 EC)
Onderwijskunde VO (5 EC)
Onderzoek Master Lerarenopleiding (10 EC)
Vak(ken) uit masterprogramma FEB (10 EC)
Vakdidactiek 1 Economie-M&O (5 EC)
Vakdidactiek 2 Economie-M&O (5 EC)

De masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

Kijk naar het online curriculum voor een uitgebreidere beschrijving van de vakken. https://www.rug.nl/ocasys/rug/vak/showpos?opleiding=2040

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is niet voorzien
Waarom in Groningen?

Via de unieke combinatie van een FEB Master of Science opleiding en de Master of Science Lerarenopleiding Economie en Bedrijfswetenschappen word je opgeleid tot vakspecialist, docent en coach. Na afronding ontvang je twee masterdiploma's en een eerstegraadsbevoegdheid voor de schoolvakken Economie en M&O. Bovendien heeft de opleiding zowel de internationale EQUIS- als de AACSB-accreditatie en dat heeft slechts 1% van alle business schools ter wereld.

Studeren betekent veel zelfstandig werken en plannen, maar veel verschillende factoren spelen een rol bij het succesvol studeren. Het is dan ook het niet gek als je behoefte hebt aan een objectieve, deskundige gesprekspartner om te kijken of je studie nog op schema ligt of als persoonlijke omstandigheden je studie beïnvloeden. Daarvoor kun je terecht bij de studieadviseurs van de faculteit. Zij behandelen alle informatie vanzelfsprekend vertrouwelijk.

 • Testimonial van Ellen Hanselman

  "Je bent meteen docent binnen de opleiding"

  De lerarenopleiding zie ik als een nuttige aanvulling op mijn studie International Business & Management. Je krijgt veel mensenkennis en leert jezelf goed kennen. Ik zou zeker weer deze tweede master kiezen.

  Het feit dat je meteen docent bent spreekt mij erg aan binnen de lerarenopleiding. Het is erg uitdagend om iets van je lessen te maken. De handvatten hiervoor krijg je tijdens de studie. Het is nodig om je eigen grenzen te bepalen gedurende de lessen. Door middel van groepsbegeleiding en je mentor kun je ervaringen uitwisselen en krijg je feedback. Je blijft zelf ook constant leren. Mijn eerste master was die van International Business and Management. Binnen deze master heb ik een voorbereidingstraject gedaan die mij kennis liet maken met de lerarenopleiding. Het volgen van een tweede master was goed mogelijk doordat ik voor de lerarenopleiding een jaar extra studiefinanciering kreeg. Ook heb je een grote kans op een betaalde stage. De lerarenopleiding zie ik als een nuttige aanvulling op mijn studie. Je krijgt veel mensenkennis en leert jezelf goed kennen. Ik zou zeker weer deze tweede master kiezen. Mijn reis naar Zuid-Amerika is in aantocht. Daarna ga ik op zoek naar een leuke baan. Waarschijnlijk wil ik wel eerst het bedrijfsleven in om ervaringen op te doen. Een baan in het onderwijs zoek ik eventueel daarna.

  Sluiten
  – Ellen Hanselman
 • Testimonial van Edwin van Renesse van Duivenbode

  "Ik hoop dat ik mogelijk aan de slag kan gaan bij een van de hogescholen waar ik stage heb gelopen. Mijn toekomstambitie is om teamleider of zelfs directeur te worden.”

  “De MSc Lerarenopleiding Economie en Bedrijfswetenschappen is een van de meest praktijkgerichte masters binnen FEB. Daarbij is de begeleiding en organisatie uitstekend geregeld. Docenten en mentoren zijn erg betrokken bij de studenten en zetten zich volledig in om een goede leraar van elke student te maken. Als ik opnieuw kon kiezen, dan had ik zeker dezelfde studie en stad gekozen. De educatieve master geeft je zowel een theoretische basis als praktische oriëntatie en hierdoor word je uitgedaagd om zoveel mogelijk uit je studie te halen.

  Ik hoop dat ik mogelijk aan de slag kan gaan bij een van de hogescholen waar ik stage heb gelopen. Mijn toekomstambitie is om teamleider of zelfs directeur te worden.”

  Sluiten
  – Edwin van Renesse van Duivenbode
 • Opleidingsvideo

  Video

  – Opleidingsvideo