Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenOpleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Aardrijkskunde (deeltijd)
Header image Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Aardrijkskunde

Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Aardrijkskunde

Programma

  • 1e jaar

    In het 1e jaar wordt één van de Masteropleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen gevolgd. Als student van de Educatieve Master dien je deze keuzeruimte in semester 2 in te vullen met Basiscursus en Masterstage 1 aardrijkskunde (samen 10 EC). Overleg zo nodig met je coördinator hoe je dit kunt inpassen. In het 1e jaar van de opleiding schrijf je je in voor 2 opleidingen: voor een Masteropleiding en voor de tweejarige Educatieve Master.

  • 2e jaar

    Je kunt met het 2e jaar beginnen als je je Masterthesis hebt afgerond. Het 2e jaar van de opleiding ben je 3 dagen (dinsdag t/m donderdag) in de week beschikbaar op je stageschool. Op maandag volg je colleges vakdidactiek en onderwijskunde en de vrijdag is beschikbaar voor opdrachten en lesvoorbereidingen. Ook de colleges fysische geografie vinden dan plaats. Als je Landscape and Heritage Identities hebt gevolgd in het 1e jaar dien je een ander keuzevak te volgen, liefst in het 1e jaar.

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Verplichte masteronderdelen van: Culturele geografie, Economische geografie, Sociale planologie, Vastgoedkunde, Population Studies of Environmental and Infrastr (50 EC)
Basiscursus master lerarenopleiding (5 EC)
Masterstage 1 leraar aardrijkskunde (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Geografie van de natuurlijke omgeving (5 EC)
Masterstage 2 leraar aardrijkskunde (15 EC)
Vakdidactiek 2 aardrijkskunde (5 EC)
Landscape and heritage identities (5 EC)
Masterstage 3 leraar aardrijkskunde (10 EC)
Onderzoek master lerarenopleiding (10 EC)
Onderwijskunde VO (5 EC)

Het is wenselijk om in september te beginnen zodat je de vakken Basiscursus en Masterstage 1 in het 2e deel van je 1e jaar volgt. Ook het verkrijgen van een stageplaats is dan eenvoudiger. Ook als student van de eenjarige Master LVHO dien je de twee fysisch-geografische vakken te volgen in verband met landelijke afspraken over de sociaal- en fysisch-geografische voorkennis. Als je de Educatieve Minor hebt afgerond heb je 10 EC vrije ruimte in plaats van de vakken Basiscursus en Masterstage 1.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is ontraden
Waarom in Groningen?

De Educatieve Master voor aardrijkskunde in Groningen onderscheidt zich door de keuzevrijheid: je kunt zelf bepalen welke van de zes Masteropleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen voor jou het meest interessant is en wilt volgen in het eerste jaar van de Educatieve Master.

Tijdens het eerste jaar maak je bij de vakken Basiscursus en Masterstage 1 al kennis met het beroep van aardrijkskundedocent. Mocht je na deze kennismaking tot het inzicht zijn gekomen dat je jezelf toch niet voor de klas ziet staan dan kun je na het eerste jaar stoppen en dan heb je gewoon het diploma van de gekozen Masteropleiding op zak. De Lerarenopleiding regelt de scholen waar je Masterstages 1, 2 en 3 loopt. Masterstage 2 en 3 loop je doorgaans op dezelfde school. Op sommige scholen krijg je een vergoeding als lio voor Masterstages 2 en 3. Het is van belang om voor 15 mei het formulier voor de aanvraag van een stageplaats in te vullen zodat je per 1 september een school hebt om je stage te volgen.

Vanuit de opleiding krijg je een tutor toegewezen die je eerste aanspreekpunt is bij vragen. Daarnaast heeft elk schoolvak tenminste een vakdidacticus die schoolvakspecifieke kennis heeft.