Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Law and IT (part-time)
Header image IT-recht

IT-recht

IT-advocaat of privacy officer worden? Vraagstukken van de moderne informatiesamenleving over smart cities, privacy, automatiseringscontracten, e-commerce of cybercrime oplossen?

Dan is deze master de juiste keuze!

Als je belangstelling hebt voor het recht en beseft dat informatietechnologie de wereld en ons dagelijks leven compleet heeft veranderd dan is de master IT-recht iets voor jou. Het is geen technische maar een juridische studie waar een zeer goede arbeidsmarkt voor is. Deze master heeft 'civiel effect', waardoor de klassieke togaberoepen (advocaat, rechter, officier van justitie) toegankelijk zijn.

IT-recht is een modern rechtsgebied dat raakvlakken heeft met alle hoofdgebieden van het recht. Privaatrechtelijke aspecten zijn bijvoorbeeld e-commerce, IT-contracten en digitale bewijsvoering. Bij het bestuursrecht zijn er vragen rond privacybescherming, vrijheid van meningsuiting en openbaarmakings- en informatieverplichtingen van de overheid. Het strafrecht komt aan de orde bij de behandeling van computercriminaliteit. Hierbij speelt het internationale karakter van het IT-recht steeds een grote rol.

Je kunt deze opleiding ook als voltijdstudent volgen.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in IT-recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
60620
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

De opleiding IT-recht is een multidisciplinaire opleiding op het snijvlak van het recht en technologie en is uniek in Nederland. De master is kleinschalig van aard met veel aandacht voor de individuele student. Omdat je vakken volgt in alle rechtsgebieden, word je opgeleid tot allround jurist en staan togaberoepen voor je open. IT-recht juristen zijn gewild bij zowel de overheid, in de advocatuur als in het bedrijfsleven.

Wanneer je deze masteropleiding volgt kun je je aanmelden voor een van de Master Learning Communities (MLC). Binnen een MLC werk je, onder begeleiding van een docent, met een kleine groep medestudenten aan een juridisch vraagstuk binnen een aansprekend thema. Je studeert samen, werkt samen, ontwikkelt vaardigheden én maakt kennis met het werkveld.

Programma
Toelatingseisen Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2021-2022€ 798deeltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Als jurist Informatica recht kan je werken in het bedrijfsleven, maar ook in de advocatuur, bij rechtbanken of het Openbaar Ministerie. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met automatiseringscontracten, of privaat- en handelsrechtelijke aspecten van electronic commerce.

Juristen Rechtsinformatica werken bij de overheid of in het bedrijfsleven aan beslissingsondersteunende systemen en informatie- en communicatiesystemen. Of ze houden zich bezig met automatiseringsmanagement.

Onderzoek

Studieverenigingen

LISA

LISA, wat staat voor Law & ICT Students' Association, is een studievereniging opgericht door studenten Recht & ICT van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het doel van de vereniging is om de verdere ontplooiing en verdieping van de leden in het vakgebied van Recht & ICT te stimuleren en bij anderen meer inzicht in het vakgebied van Recht & ICT mogelijk te maken.
https://www.lisa-groningen.nl/
Lees meer