Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenKunst- en cultuurwetenschappenLandschapsgeschiedenis
Header image Landschapsgeschiedenis

Landschapsgeschiedenis

Programma-opties

 • Masterstage (specialisatie)

  Tijdens deze mastertrack kun je een stage lopen voor 10 ECTS.

  Je bepaalt zelf bij welke organisatie je stage loopt. Het Mobility Office kan je daarbij helpen. Via de link hierboven vind je voorbeelden van gelopen masterstages.

 • Master Honours College (honoursprogramma)

  Het master Honours programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die meer uit hun studietijd willen halen.

  Het is een extra programma van 15 ECTS dat je naast je reguliere masteropleiding volgt. Het eenjarige programma heeft een interdisciplinair karakter, waarin je kennis gaat maken met diverse aspecten van leiderschap.

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
LG: Paleografie & Archiefonderzoek (5 EC)
LG: Landschappen van Nederland (10 EC)
LG: Actuele Vraagstukken (5 EC)
LG: GIS voor Landschapshistorisch onderzoek (5 EC)
Masterscriptie Landschapsgeschiedenis (voorbereiding) (5 EC)
LG: Landschappen van Europa (5 EC)
LG: Historische Buitenplaatsen (10 EC, facultatief)
LG: Specialisatieproject (10 EC, facultatief)
Masterscriptie Landschapsgeschiedenis (15 EC)
Masterstage Landschapsgeschiedenis (10 EC, facultatief)

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
Waarom in Groningen?
 • Aandacht voor zowel verleden, heden als toekomst van de Nederlandse en Europese cultuurlandschappen.
 • Sterk interdisciplinaire aanpak, waarbij historische en landschappelijke benaderingen worden gecombineerd.
 • Uitstekende combinatie wetenschap en praktijk.

Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexe zaken verwijst de studieadviseur je door naar een studentendecaan. Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, bijvoorbeeld over studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij het Studenten Service Centrum (SSC).

 • Testimonial van Rianne Luring

  Het is een goede balans tussen de verdiepende theorie en de praktijk van de Landschapsgeschiedenis. Als ik de master zou moeten samenvatten in drie woorden, dan zouden dat de woorden uniek, interdisciplinair en vrij zijn.

  Ik heb voor de Master Landschapsgeschiedenis gekozen omdat deze master een goede aanvulling is op mijn bachelor Landschapsarchitectuur. Het studieprogramma leek mij erg interessant en afwisselend, en de docenten waren ook allemaal heel enthousiast.

  Uniek, interdisciplinair en vrij

  Inmiddels ben ik zelf ook erg enthousiast over de master! Het is een goede balans tussen de verdiepende theorie en de praktijk van de Landschapsgeschiedenis. Als ik de master zou moeten samenvatten in drie woorden, dan zouden dat de woorden uniek, interdisciplinair en vrij zijn. Je kunt ervoor kiezen om veel practica te doen in de vorm van veldweken. Daarnaast is de master interdisciplinair, wat betekent dat het vak te maken heeft met heel veel andere vakgebieden. Afhankelijk van je bachelor en/of interesse kun je combinaties maken tussen deze verschillende vakgebieden. Je kiest zelf welke vakken je volgt (er zijn natuurlijk wel een aantal verplichte vakken) en daarnaast kun je echt je eigen wending geven aan de vakken, door de onderwerpen te kiezen die jouw interesse hebben.

  Werkdruk

  De tijd die je aan de master kwijt bent, is afhankelijk van je eigen studieplanning. Ik ben over het algemeen vijf dagen in de week met de master bezig, waarbij de verhouding grofweg 25% college en 75% zelfstudie is.

  Sluiten
  – Rianne Luring
 • Testimonial van Masterambassadeur Mirjam de Boer

  Tijdens excursies en veldwerk kun je het geleerde meteen toepassen in de praktijk

  De inhoud van de master is breed en interdisciplinair; er komen veel vakgebieden samen. Afhankelijk van je interesses en vooropleiding kun je zo zelf richting geven aan je master. Natuurlijk zijn er wel een aantal verplichte vakken. Naast de theoretische vakken ga je ook de praktijk in. Er wordt een aantal excursies en veldwerk georganiseerd zodat je het geleerde meteen kunt toepassen in de praktijk. Ook is het contact met de docenten persoonlijk. Je wordt snel geholpen met vragen en ze denken graag mee over de invulling van je master.

  Afhankelijk van je eigen studieplanning ben je vijf dagen per week bezig met de studie. De colleges beslaan zo’n 25% en de zelfstudie 75%, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders.

  Zelf ben ik heel enthousiast over de master. De goede balans tussen theorie en praktijk en het persoonlijke karakter van de master inspireren mij om het beste uit mezelf en de master te halen.

  Lees meer over Mirjam de Boer en waarom ze heeft gekozen Landschapsgeschiedenis in Groningen te studeren!

  Vragen? Stuur Mirjam een e-mail!

  Sluiten
  – Masterambassadeur Mirjam de Boer
 • Opleidingsvideo

  Unifocus - Landschap in beeld

  – Opleidingsvideo
 • Opleidingsvideo

  Unifocus - Landschapsbiografie van de Drentsche Aa

  – Opleidingsvideo
printView this page in: English