Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenMediastudiesJournalistiek (NL)
Header image Journalistiek (NL)

Journalistiek (NL)

Onderzoek naar Journalism Studies

De theoriedocenten voeren gevarieerd onderzoek uit op het terrein van Journalism Studies, ook binnen grotere samenwerkingsprojecten met bijvoorbeeld de universiteiten in Sheffield en Cardiff. Tijdens de opleiding maak je als student kennis met dat onderzoeksterrein en leer je ook zelf onderzoek te doen. Dat gebeurt tijdens de theorie- en onderzoekscolleges en bij je masterscriptie.

Soms leidt dat tot publicaties in de vorm van artikelen of boeken. Een voorbeeld is het boek De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek (2011), dat voortkwam uit een onderzoekscollege met dat onderwerp.

De afdeling stimuleert de deelname van studenten aan congressen en symposia over journalistiek en Journalism Studies. Ook kun je gevraagd worden om als studentassistent mee te helpen aan een onderzoek.

Een paar langer lopende onderzoeksprojecten:

Op de medewerkerspagina's vind je meer over de onderzoeksprojecten van de docenten.

Voorbeelden van masterscripties zijn te vinden in de scriptie repository .

 • Testimonial van Master Ambassador Sanne Heitkamp

  We hebben een eigen Newsroom in het Harmoniegebouw waar we altijd aan onze opdrachten kunnen werken

  Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keus voor deze master. Het eerste blok was ontzettend leerzaam, maar ook erg leuk. Van tevoren had ik natuurlijk verwachtingen van hoe de master zou zijn en als ik nu terugkijk, vind ik de master nog leuker dan verwacht. De verdeling tussen theorie en praktijk bevalt ontzettend goed, net als het werken in kleine groepen. Als ik de master in drie woorden moet omschrijven zijn dat: praktisch, leerzaam en gezellig.

  Journalistiek kost veel tijd. Je hebt bijna elke dag college. Op maandag hebben we theoriecolleges en op dinsdag een studiedag. Woensdag, donderdag en vrijdag hebben we praktijkcolleges. Deze beginnen vaak in de ochtend met een nieuwsquiz of nieuwsvergadering, daarop volgt een college en vervolgens moeten we opdrachten maken en in de middag inleveren. We hebben een eigen Newsroom in het Harmoniegebouw waar we altijd aan onze opdrachten kunnen werken. Hierdoor hoef je weinig thuis te doen.

  Lees meer over Sanne Heitkamp en waarom ze heeft gekozen Communicatiekunde in Groningen!

  Vragen? Stuur Sanne een e-mail!

  Sluiten
  – Master Ambassador Sanne Heitkamp
 • Testimonial van Ingrid Woudwijk

  “Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is.”

  Mijn naam is Ingrid Woudwijk. Na mijn bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam ben ik in september begonnen aan de Nederlandstalige master Journalistiek aan de RUG. Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is. Je bent in het begin veel aan het schrijven, maar daarna ga je ook bezig met beeld en geluid..

  Je krijgt veel praktijkles, iets wat ik bij mijn bachelor soms miste. Naast de drie dagen praktijklessen, verdiep je je ook in de theorieën die met journalistiek te maken hebben. Op maandag hebben we een college en een werkgroep. Dinsdag is een zelfstudiedag, die je ook wel echt nodig hebt. Het is dus een drukke studie. Het is iets drukker dan ik verwachtte door de vele opdrachten die je moet doen. Desondanks vind ik het wel erg leuk en leerzaam, en zou ik de opleiding zeker aanraden als je journalistieke ambities hebt.

  Sluiten
  – Ingrid Woudwijk
printView this page in: English