Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenNeerlandistiek
Header image Neerlandistiek

Neerlandistiek

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Neerlandistiek, neem dan contact op:

Bezoek ons!

EvenementOmschrijving
Masterweek
 • 19 november 2018 - 23 november 2018
 • Broerstraat 5

Meer informatie

EvenementOmschrijving
Masterweek
 • 19 november 2018 - 23 november 2018
 • Broerstraat 5

Meer informatie

EvenementOmschrijving

Studieverenigingen

 • ZaZa

  ZaZa is de studievereniging voor studenten Nederlandse taal en cultuur. De vereniging organiseert vele activiteiten, van lezingen tot feesten en van buitenlandse reis tot carrièredag. Ook kun je als lid je boeken met 10% korting bestellen.

Brochure over de opleiding Neerlandistiek
 • Testimonial van

  Eigenaar Productiewerf en freelancer

  Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf genaamd 'Productiewerf'. Vanuit mijn bedrijf ben ik werkzaam als presentator, interviewer en programmamaker. Voor RTV Noord maak ik eens per week het satirische weekoverzicht 'De Week van Bram'. En eens per maand presenteer ik de talkshow 'Stand van Stad' in het Groninger Forum. Maar ik werk ook buiten Groningen: voor 'Zondag met Lubach' was ik het eerste seizoen werkzaam als researcher.

  Naast mijn studie, heb ik ontzettend veel 'erbij' gedaan: voorzitter van het bestuur van de studievereniging, diverse commissies bij Cultureel Studentencentrum Usva (waar ik nog steeds werk als theaterprogrammeur), verschillende overleggroepen met betrekking tot de opleiding, en het presenteren van een studententalkshow op een inmiddels ter ziele studentenzender.   

  De allerbelangrijkste competentie heb ik toch studerend opgedaan: het verkrijgen van een gezond kritisch en analytisch vermogen. Daar heb je pas echt je hele leven wat aan!

  Sluiten
 • Testimonial van Janine Mooij

  Hallo geïnteresseerde! Mijn naam is Janine en afgelopen jaar was ik zelf nog 'geïnteresseerde', maar inmiddels ben ik een tevreden masterstudente Neerlandistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn wat en waarom lees je hier.

  De master Neerlandistiek biedt de mogelijkheid om vakken uit de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur te combineren. Zo is het vak ‘Ironie’ een combinatie van Pragmatiek en Moderne Letterkunde, terwijl bij ‘Gespierde taal’ Pragmatiek wordt gecombineerd met Fonologie. Rest jou alleen nog te kiezen welke twee van de vele vakken je wilt volgen naast de twee verplichte vakken. De keuze is reuze!

  Juist deze combinatie van disciplines spreekt mij aan bij de master Neerlandistiek. Daarnaast ben ik blij met de open benadering in onderzoekscolleges: in relatief kleine groepen bediscussiëren we de stof en ontwikkelen er een eigen kijk op. Je wordt uitgedaagd en gestimuleerd om vragen te blijven stellen en kritisch te denken.

  Ik ben voornemens de lerarenopleiding te volgen en daarna docente Nederlands te worden op een middelbare school. Let wel: dit is slechts één van de vele mogelijkheden! Met een master Neerlandistiek kun je aan de slag in het boekenvak (in de ruimste zin van het woord), de schrijfeducatie (in de ruimste zin van het woord), de journalistiek, etc. De keuze is, wederom, reuze!

  Sluiten
  – Janine Mooij
printView this page in: English