Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenKunst- en cultuurwetenschappenKunstgeschiedenis
Header image Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Kunstgeschiedenis, neem dan contact op:

Bezoek ons!

EvenementOmschrijving
Masterweek

Ontmoet de docenten en studenten van de Groningse masteropleidingen. En proef de sfeer in de facultaire gebouwen, collegezalen, laboratoria en natuurlijk van de stad Groningen.

 • 19 maart 2018 - 23 maart 2018
 • Broerstraat 5

Meer informatie

EvenementOmschrijving
Masterweek

Ontmoet de docenten en studenten van de Groningse masteropleidingen. En proef de sfeer in de facultaire gebouwen, collegezalen, laboratoria en natuurlijk van de stad Groningen.

 • 19 maart 2018 - 23 maart 2018
 • Broerstraat 5

Meer informatie

EvenementOmschrijving

Studieverenigingen

 • Meander

  Meander is de studievereniging van de opleiding Kunst & Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Je krijgt als lid korting op je studieboeken, je krijgt elk jaar een Meanderalmanak en drie à vier keer per jaar het LUX-magazine. Je krijgt korting op alle door Meander georganiseerde feesten, lezingen, excursies, symposia en andere activiteiten. Bovendien organiseert Meander regelmatig excursies in binnen- en buitenland.

Brochure over de opleiding Kunstgeschiedenis
 • Testimonial van Irene Brouwer

  Ik heb gekozen voor de richting Moderne en hedendaagse kunst

  Tijdens een bachelor Geschiedenis volgde ik mijn vrije keuze minor bij de opleiding Kunstgeschiedenis. Ik kwam er al snel achter dat ik het liefst iets wilde doen in de museumwereld en koos ervoor om de mastertrack Kunstgeschiedenis te gaan doen.

  Ik heb gekozen voor de richting Moderne en hedendaagse kunst. Binnen dit vakkenpakket is er alle ruimte om te kiezen voor wat je zelf interessant of aantrekkelijk en vindt. Dat kunnen meer recente kunstvormen zijn of juist de stromingen uit het begin van de 20e eeuw. Ik ben net klaar met mijn masterscriptie over het vroege werk van de bekende dichter-schilder Lucebert. Ik heb onderzoek gedaan naar ontwikkelingen in de beginfase van zijn schilderkunst, waarbij ik speciale aandacht heb besteed aan invloeden en ideeën die in zijn artistieke ontwikkeling een rol hebben gespeeld.

  In het laatste half jaar heb ik stage gelopen in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ik deed onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis en herkomst van 10 kunstwerken uit de collectie van dit prachtige museum. Voor dit project heb ik onder andere archiefonderzoek verricht, contact gezocht met galeries en soms ook met kunstenaars zelf. Deze stage was voor mij ontzettend leerzaam en waardevol.

  Na mijn studie wil ik graag in een museum werken, bijvoorbeeld om als conservator tentoonstellingen samen te stellen en de collectie te beheren. Wat ik ook erg boeiend vind, is schrijven over kunst. Dus wellicht dat redactioneel werk of het maken van catalogi en boeken een optie is.

  Sluiten
  – Irene Brouwer
 • Testimonial van Hero Hooijer

  Kunsthistoricus bij Studio Haas

  Na mijn studie werd ik gedwongen om creatief te zijn, want binnen de kunstsector is het hard werken om een baan te vinden. Toch ben ik blij dat ik kunsthistoricus ben geworden, want het is een waardevolle studie.

  Binnen de mastertrack koos ik voor de richting Oude Kunst. Ik vind het namelijk zeer interessant dat al die kunstwerken, vele eeuwen oud, vandaag de dag nog in de spotlights staan. Deze kunstwerken hebben ons nog steeds veel te vertellen en daar wilde ik meer van weten! 

  Eén van de vakken die ik binnen voor deze richting heb gevolgd is Toepassing en Overdracht. Tijdens dit vak ontwikkelde ik de vaardigheden om de intenties van kunstenaar en opdrachtgevers te achterhalen met behulp van technieken zoals visuele analyse en literatuuronderzoek. Met het bestuderen van een kunstwerk komt heel verrassend de tijd waarin het is ontstaan weer tot leven.

  Op dit moment werk ik samen met een kunsthistorica Moderne Kunst aan een project waarbij we de kunst in de openbare ruimte in vele gemeenten onder de aandacht willen brengen. Wij willen kunstliefhebbers en toevallige voorbijgangers ter plekke aanknopingspunten geven bij het bekijken van een kunstwerk. In weer en wind naar kunst kijken is anders dan in een museum. Buiten worden meer zintuigen aangesproken dan alleen de ogen en daar leer je als kijker veel van.

  Het heeft veel pluspunten om ondernemer te zijn, ik bepaal zelf wat ik interessant vind en waar ik me mee bezig houd. En wat is er nou leuker dan kunst!?

  Sluiten
  – Hero Hooijer
 • Testimonial van Charlotte Wytema

  Stage bij het Metropolitan Museum of Art in New York

  Ik heb in mijn tijd bij het Metropolitan Museum ontzettend veel geleerd. Ik werkte in de Robert Lehman Collection, één van de zeventien curatorial departments, en deed onderzoek naar de vroeg Nederlandse schilderijen uit deze collectie, om er vervolgens catalogue entries over te schrijven.

  Ik heb heel veel geleerd door te werken onder de co-supervisie van Maryan Ainsworth, een van de grootste specialisten binnen mijn vakgebied, en daarnaast was het fantastisch om mijn opgedane kennis in de praktijk te kunnen toepassen en de schilderijen, waar ik tijdens mijn studie zo veel over geleerd had, van dichtbij te kunnen bestuderen. Daarnaast maakte ik onderdeel uit van het MuSe (Museum Seminar) programma: elke maandag werden er voor de groep stagiaires lezingen, discussies, Q&A sessies, exhibition tours en excursies georganiseerd. Op deze manier heb ik de diversiteit van de verschillende disciplines binnen het Met leren kennen, heb ik heel veel geleerd over het reilen en zeilen van een enorme organisatie waar rond de 3000 mensen werken en over de samenwerking tussen de verschillende afdelingen.

  Voor een studie als Kunstgeschiedenis is praktijkervaring essentieel. Niet alleen om op eigen initiatief professionele ervaring op te doen, maar ook om erachter te komen wat je het beste ligt. Door mijn tijd bij het Met weet ik wat ik wil, heb ik inspirerende en interessante mensen leren kennen, mijn theoretische kennis uitgebreid, gewerkt in een van de grootste kunstmusea ter wereld, een nieuwe cultuur leren kennen en simpelweg een fantastische tijd gehad. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden: ga stage lopen! Lees meer

  Sluiten
  – Charlotte Wytema
 • Testimonial van Marieke de Rooij

  Stage bij het Fotomuseum Provincie Antwerpen

  Mijn stageopdracht was het samenstellen van een overzichtstentoonstelling van het werk van Carl De Keyzer. Deze Belgische Magnum-fotograaf heeft veel projecten, boeken en prijzen op zijn naam staan. Mijn taak was divers: van het vinden van een geschikte vormgever tot en met het contact met Carl De Keyzer en het meedenken bij het maken van de selectie van zijn foto's. Naast deze hoofdtaak draaide ik mee in de lopende zaken van het museum.

  Door mijn stage heb ik opgedane kennis en vaardigheden kunnen toepassen maar er is ook een nieuwe wereld voor mij open gegaan, namelijk die van de museumorganisatie en de contacten met kunstenaars en fotografen die willen exposeren. De wisselwerking die tijdens een stage ontstaat tussen studie- en praktijkonderdelen, was voor mij heel inspirerend: ik heb er zelfs mijn masterscriptie aan gewijd! Dat ik tenslotte via mijn stage een artikel heb kunnen schrijven dat gepubliceerd is, was een extra kans die ik niet graag had willen missen.

  Kortom, ik heb een leerzame en leuke tijd doorgebracht in het Fotomuseum Provincie Antwerpen. Overigens, Antwerpen is een leuke stad met veel bezienswaardigheden en veel horecagelegenheden met een uitgesproken sfeer. Wat te denken van een middeleeuwse eetpartij in een oud gewelf of proeven van Kwak-bier. Over huisvesting hoef je je ook niet druk te maken: een “kot” kun je vinden via de Antwerpse universiteit of via de vele aanplakbiljetten in de stad en de prijs is zeker niet hoger dan in Groningen. Lees meer

  Sluiten
  – Marieke de Rooij
 • Testimonial van Muriel Ramuz

  Although you can choose between both old and modern and contemporary art, the boundaries of these two options are not defined. If you have a wide range of interests you can further specialise your degree, exploring unknown territory.

  Although I am quite busy, the programme has been exactly what I expected it to be when I started: a diverse and challenging Masters. I am very excited about the dynamic nature of the programme and the activities involved in it. Although you can choose between both old and modern and co n temporary art, the boundaries of these two options are not defined. If you have a wide range of interests you can further specialise your degree, exploring unknown territory.

  Between Theory and Practice

  You get acquainted with the rich tradition of art theory through challenging texts, while being i n structed on how to critically analyse the material. While the theory is interesting, it takes time to deepen your understanding of the coursework. At the same time, you will examine the boundary between theory and practice through collaboration with establishments such as the Groninger M u seum, Boijmans van Beuningen, and the Frank Mohr Institute. The programme prompts you to get involved in the field of Art History.

  Sluiten
  – Muriel Ramuz
printOok beschikbaar in het: English