Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

UKrant50: een halve eeuw Universiteitskrant Groningen

Ukrant50

Op 1 september 1971 verscheen het eerste nummer van de Universiteitskrant (UK) Groningen, het eerste moderne en onafhankelijke universitaire weekblad in Nederland. Het blad werd uitgegeven door een onafhankelijke stichting. Volstrekt nieuw voor die tijd was dat een journalist de hoofdredacteur werd.

De krant moest een blad zijn van en voor de gehele academische gemeenschap: studenten, wetenschappers en niet-wetenschappelijk personeel. De krant bracht nieuws en was, zeker in de beginjaren, een podium voor vaak heftige debatten. Een halve eeuw later is de UK, tegenwoordig UKrant, nog steeds een onafhankelijk nieuwsplatform voor academisch Groningen.

Vijftig jaar UK wordt onder meer gevierd met twee tentoonstellingen en een jubileumboek.


Heb je dat gelezen! 50 jaar Universiteitskrant in beeld

In het Universiteitsmuseum is als onderdeel van de permanente tentoonstelling op de bovenzaal een kleine exposite ingericht die de ontwikkeling van die halve eeuw UK in beeld brengt. Daar is te zien hoe de UK veranderde van een krant in zwart-wit en met nauwelijks beeld in 1971 tot een kleurrijk en tweetalig internetplatform.

Het uiterlijk veranderde, maar één ding bleef in die vijftig jaren hetzelfde: de onafhankelijkheid. Al moest die zo nu en dan worden bevochten. Dat wordt verteld aan de hand van enkele spraakmakende gebeurtenissen. Vlak na de oprichting van de UK nam Willem Frederik Hermans in Onder Professorenmet graagte het nieuwe Groningse studentenblaadje – ook zo’n ‘onding’ – op de hak. Ook in de UK-redactie zelf was de onafhankelijkheid onderwerp van discussie: in 1980 verschenen in één week twee UK’s. Maar eveneens komt de onafhankelijkheid van de UK in tijden van oorlog (letterlijk, zoals in Oekraine en figuurlijk, zoals in de strijd om Yantai) aan bod.

 • 16 september t/m 16 december 2021
 • Universiteitsmuseum
  Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
  9712 EA Groningen
 • Dinsdag t/m zondag: 12.00 - 17.00
Tekening: Bert Cornelius
Tekening: Bert Cornelius


Mussengang: het studentenleven getekend

Bert Cornelius was in Groningen wereldberoemd om zijn tekeningen van het feuilleton Mussengang , dat van augustus 1984 tot juni 1995 wekelijks de achterkant van de Universiteitskrant sierde. Op deze tentoonstelling vind je een selectie van 40 tekeningen voor Mussengang. De mooiste, de meest spraakmakende en de meest karakteristieke, maar niet meer dan een fractie van zijn immense oeuvre.

 • 16 september t/m 16 december 2021
 • Universiteitsbibliotheek Binnenstad
  Trappenhuis, 4e verdieping
  Broerstraat 4
  9712 CP Groningen
 • Toegang met RUG-pas
  Zonder RUG-pas : vraag een dagpas voor bezoekers bij de receptiebalie, begane grond
  In het gebouw gelden de laatste coronamatregelen : draag een mondkapje en houd voldoende afstand!

.


Cover

Heb je dat gelezen! Jubileumboek

Heb je dat gelezen!: over de rijke en bijzondere geschiedenis van de UK/UKrant, met opmerkelijke anekdotes, bijzondere verhalen, terugblikken van inmiddels beroemde oud-redacteuren en veel meer.

Bevechten

In acht hoofdstukken gaan diverse auteurs nader in op de roemrijke halve eeuw academische pers. Een greep daaruit: hoe onafhankelijke journalistiek op de universiteit niet vanzelf tot stand kwam en ook daarna nog meer dan eens moest worden bevochten, hoe de krant in het begin helemaal niet en later heel veel over studenten schreef, hoe de papieren krant een website werd, hoe het veelgeroemde en even zo vaak verguisde beeldverhaal Mussengang werd gemaakt.

Het voorwoord is van voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur van de RUG, de inleiding van oud-hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden en het nawoord van voormalig student-redacteur, RUG-alumnus van het Jaar 2019 en Pulitzerprijswinnaar Christiaan Triebert.

Laatst gewijzigd:15 september 2021 22:12
Follow us onfacebook twitter instagram