Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

University of Groningen Library UG Library City Centre renovated

De heropeningsweek van UB Binnenstad: een terugblik

Dinsdag 30 mei 2017 werd de UB Binnenstad officieel heropend, na een jarenlange en ingrijpende renovatie. Het was het begin van een feestweek vol activiteiten, die erg veel bezoekers trok. We blikken kort terug op deze mooie week.

Dinsdag: de officiële opening

'Met veel trots presenteren wij ons prachtige, vernieuwde en duurzame gebouw met moderne faciliteiten voor medewerkers en studenten,' vertelde directeur Marjolein Nieboer trots vanuit een hoogwerker, waar zij samen met de rector magnificus Elmer Sterken aftelde tot het officiële openingsmoment. Confettikanonnen en het opnieuw 'aangezette' lichtkunstwerk SHA_RE onderstreepten het feestelijke moment: na jarenlange overlast stond er nu weer een 'toekomstbestendige' UB Binnenstad.

Honderden genodigden en andere belangstellenden hieven vervolgens het glas op de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Vooral de studenten die uit de studiezalen op de drukte waren afgekomen, lieten zich de drankjes goed smaken!

De opening in de pers:

Woensdag: walk-in support voor onderzoekers

"Wilt u uw Pure profiel verbeteren? Heeft u een researchersID nodig? Vastgelopen in SmartCat? Ondersteuning nodig bij het opstellen van een ‘research data management plan’? Meer weten over open access publiceren of het openbaar beschikbaar maken van uw data via DataverseNL?"

Met deze vragen lokten we onderzoekrs en ander wetenschappelijk personeel naar de UB Binnenstad, waar ons research support team klaar stond. Helaas gingen niet erg veel onderzoekers op deze uitnodiging in, maar de leden van het ondersteuningsteam van de UB waren toch tevreden: deze opzet is zeker geschikt om in de toekomst te herhalen, en dan vooral op de faculteiten zelf. De UB komt naar u toe!

Donderdag: pUBquiz

De studiezaal op de 4e verdieping van UB Binnenstad was deze dag het decor voor een echte pUBquiz, gemaakt en gepresenteerd door Marleen Vermooten (bekend van de Pubquizzes in Café Marleen en de Kroeg van Klaas).

Er hadden zich niet minder dan vierentwintig teams aangemald; studenten, maar ook medewerkers van de universiteit. Ze kregen zeven categorieën voorgeschoteld met elk zeven vragen. In elke categorie zat ook minstens 1 vraag over de universiteit... Al met al een behoorlijke uitdaging, te meer omdat Marleen erom bekend staat af en toe zeer obscure vragen boven water te krijgen.

Na een spannende 'shoot-out' was er een winnaar: het team Kop d'r veur, bestaande uit studieadviseurs van de opleiding IB/IO. Zij kregen een Groninger bierpakket!
En natuurlijk was er borrel na.

Vrijdag: Open Dag

De Open Dag van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad werd op feestelijke wijze geopend door schrijver en tv-persoonlijkheid Arjen Lubach. Lubach sprak het in grote getale toegestroomde publiek op geheel eigen wijze toe vanuit een hoogwerker. Lubach studeerde in Groningen en vertelde in zijn openingstoespraak over zijn eerste kennismaking met de UB.

Lubach werd ooit de toegang geweigerd tot de UB toen hij tegen sluitingstijd nog iets wilde vragen aan een mooi meisje. De portier was onverbiddellijk. Arjen keek de portier aan.

"Wacht maar", dacht hij, "wacht maar, eikel. Jaren na nu, in een andere tijd, als alle studenten van nu al zijn afgestudeerd, en alle café's andere namen hebben, en als de kennis van nu al weer verouderd is, dan staat mijn foto op jullie website en dan hijsen ze mij in de grote hal omhoog in een bakje. Dan piep je wel anders!"

Nadat Lubach was uitgesproken, werd het trappenhuis meteen gevuld met het geluid van het PCC Slagwerkkwartet. Daarna waren er rondleidingen dor het gebouw, lezingen en een boekenmarkt. De afdeling Bijzondere Collecties liet topstukken uit de collectie zien, en ook bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen kon men binnenlopen en rondkijken.

De open dag eindige met een heuse science slam: onder het motto Research meets poetry werden PhD's gekoppeld aan een dichter om samen in enkele uren tijd een gedicht naar aanleiding van hun onderzoek te schrijven. Tijdens de afsluitende slam droegen dichter en PhD samen het eindresultaat voor. Dat kon een gedicht zijn, een dicht-dialoog, een rap, een spoken word poem, in het Nederlands of Engels...

Het publiek mocht beslissen wie er had gewonnen; uiteindelijk bleken onderzoeker Ruben Verwaal en dichter Richard Nobbe een goed ingespeeld duo.

De Open Dag in de pers:

Laatst gewijzigd:27 juni 2017 12:46